1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. İran uranyum zenginleştirme çalışmalarına başladı

İran uranyum zenginleştirme çalışmalarına başladı

İran, Fordo Nükleer Tesisi’nde uranyumu yüzde 20 zenginleştirme işlemine başladı.

İran uranyum zenginleştirme çalışmalarına başladı

Enerji Günlüğü - İran, Fordo Nükleer Tesisi’nde uranyumu yüzde 20 zenginleştirme işlemine başladı.

İran Hükumet Sözcüsü Ali Rebii, İran meclisinin uranyumun yüzde 20 zenginleştirilmesine ilişkin aldığı kararı hükumetin eleştirmesine rağmen uygulayacağını belirterek, Tahran'a 90 kilometre mesafede bulunan Fordo Nükleer Tesisi’nde uranyumu yüzde 20 zenginleştirme işleminin dün sabah itibariyle başlatıldığını duyurdu. 

URANYUM ZENGİNLEŞTİRME İŞLEMİ UAEA’YA BİLDİRİLDİ

Rebii, Uluslararası Atom ve Enerji Kurumu’nun (UAEA) uranyumu yüzde 20 zenginleştirme işlemi ile ilgili bilgilendirildiğini söyledi. 

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi de konuya ilişkin yaptığı açıklamada, uranyumun yüzde 20 zenginleştirmesine ilişkin kararın Birleşmiş Milletler’in (BM) nükleer denetim mekanizmasına gönderildiğini ve Uluslararası Atom ve Enerji Kurumunun konu hakkında bilgilendirdiğini belirtti.

UAEA ise yaptığı açıklamada, “İran parlamentosundan geçen bir yasal düzenlemeyle birlikte, İran Atom Enerjisi Kurulu kurumumuzu yüzde 20’ye kadar az zenginleştirilmiş uranyum üreteceği konusunda bilgilendirdi” ifadelerini kullandı.

İranlı nükleer fizikçi Muhsin Fahrizade Mahabadi'nin bir suikast sonucu öldürülmesinin ardından İran Meclisi Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) kapsamında 2016'dan bu yana gönüllü olarak uygulanan Ek Protokol'den ayrılmayı ve nükleer faaliyetleri hızlandırmayı konu edinen yasa tasarısını kabul etmişti. Söz konusu yasa tasarısı uranyumu yüzde 20 zenginleştirmeyi de kapsıyor. 

İSRAİL’DEN TEPKİ GECİKMEDİ

İran'ın Fordo Nükleer Tesisi'nde uranyumu yüzde 20 zenginleştirme işleminin başlatıldığını duyurmasının ardından İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu açıklama yaptı. Netanyahu yaptığı yazılı açıklamada, İran'ın yüzde 20 uranyum zenginleştirmeye yeniden başlamasının nükleer silah geliştirmeyi amaçladığını ve İsrail'in Tahran'ın bunları inşa etmesine izin vermeyeceğini söyledi. Netanyahu, "İran'ın yükümlülüklerini ihlal etmeye devam etme, zenginleştirme düzeyini artırma ve yeraltı uranyum zenginleştirmesi için endüstriyel kapasitesini geliştirme kararı, askeri bir nükleer program geliştirmek için daha fazla niyetin gerçekleştirilmesinden başka hiçbir şekilde açıklanamaz. İsrail, İran'ın nükleer silah üretmesine izin vermeyecek" dedi. 

İlgili Haberler