Enerji Günlüğü - IEA, küresel hidroelektrik kapasitesindeki artışın 2030 yılına kadar son on yıla göre yaklaşık dörtte bir oranında azalarak %17 olarak gerçekleşeceğini öngörüyor.
Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) son raporuna göre, ülkelerin net sıfır karbon hedeflerine ulaşmalarında kritik rol oynayan hidroelektrik santrallerinden elektrik üretimi son on yılda düşüş kaydetti. Yalnızca ürettiği büyük miktarlardaki düşük karbonlu elektrikle değil, aynı zamanda esneklik ve depolama konusundaki eşsiz yetenekleri nedeniyle de temiz enerjiye geçişte kilit bir role sahip olan hidroelektrik kapasitesinde yaşanan düşüşün önüne geçilmesi için hidroelektrik yatırımların desteklenmesi gerekiyor.
IEA’nın "Hidroelektrik Özel Piyasa Raporu: 2030'a Yönelik Analiz ve Öngörü” raporuna göre, 2021-2030 yılları arasında küresel hidroelektrik kapasitesinin yüzde 17 oranında yükselerek 1557 GW’a ulaşması bekleniyor. Bu yükselişte de Çin, Hindistan, Türkiye ve Etiyopya başı çeken ülkeler olacak. Bununla birlikte, 2020’li yıllar için öngörülen büyümenin hidroelektriğin önceki on yıldaki büyümesinden yaklaşık %25 daha yavaş olması bekleniyor.
KÜRESEL ELEKTRİĞİN 6'DA 1'İ HESLERDEN
Bu dönemde hidroelektriğe yaklaşık 540 milyar dolarlık yatırım yapılması ve bunun 127 milyar dolarının eski santrallerin modernizasyonu için harcanması öngörülüyor.
Rapora göre, küresel elektrik üretiminin 6'da 1’i hidroelektrik santrallerinden sağlanıyor. Ayrıca 800 milyon kişinin yaşadığı 28 gelişmekte olan ekonominin elektrik talebinin çoğunluğunu HES’ler karşılıyor.
BİROL: HİDROELEKTRİK TEMİZ ENERJİNİN UNUTULAN DEVİ
IEA Direktörü Fatih Birol yaptığı açıklamada, "Hidroelektrik temiz enerjinin unutulan devi konumunda. Eğer ülkeler sıfır emisyon hedefleri konusunda ciddilerse, hidroenerji projelerinin yeniden ajandalara girmesi gerek" dedi.
Enerji Günlüğü