Enerji Günlüğü - Hükümetlerin verdikleri net sıfır emisyon taahhütlerine rağmen planladıkları fosil yakıt üretiminin olması gerekenin %110 üzerinde olduğu kaydedildi.
Önde gelen araştırma enstitüleri ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından hazırlanan 2021 Üretim Açığı Raporu, artan iklim hedefleri ve verilen net sıfır emisyon taahhütlerine rağmen hükümetlerin, 2030 yılına gelindiğinde küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlandırmak için gereken fosil yakıt üretiminin iki katından fazlasını planladığını ortaya koyuyor. Hükümetler, 2030'da küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlandırmaya yönelik sınırdan yaklaşık %110 daha fazla fosil yakıt üretmeyi planlıyor. Bu yüzde, 2°C ısınma hedefindeki sınırın ise %45 üzerinde.
Rapora göre, Hükümetlerin üretim planları ve tahminleri, 2030'da küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlandıracak seviyeyle kıyaslandığında yaklaşık %240 daha fazla kömür, %57 daha fazla petrol ve %71 daha fazla doğal gaz üretimi anlamına geliyor.
DOĞAL GAZ ÜRETİMİNDE EN FAZLA ARTIŞ 2020-2040 ARASI BEKLENİYOR
Hükümetlerin planlarına göre, küresel doğal gaz üretiminde en fazla artış beklendiği dönem 2020 ile 2040 yılları arasında gerçekleşiyor. Doğal gaz üretimindeki bu sürekli, uzun vadeli küresel ölçekte yaşanan artış, Paris Anlaşması'nda belirlenen küresel sıcaklık artışı eşiğiyle tutarsızlık gösteriyor.
FOSİL YAKIT FİNANSMANI YENİLENEBİLİRİ GEÇTİ
Ülkeler, COVID-19 salgınının başlangıcından bu yana fosil yakıtlara yönelik 300 milyar doları aşkın yeni finansman sağladı. Bu miktarın temiz enerji kaynaklarına yönlendirilen fonlardan daha fazla olduğu görülüyor.
Buna karşın G20 ülkeleri ile önde gelen çok taraflı kalkınma bankaları tarafından fosil yakıt üretimine yönelik uluslararası kamu finansmanı son yıllarda önemli ölçüde düşüş gösteriyor. Çok taraflı kalkınma bankalarının ve G20 kalkınma finansmanı kuruluşlarının üçte biri, fosil yakıt üretim faaliyetlerini gelecekte sağlayacakları finansmanın dışında bırakan politikalar benimsemiş durumda.