Enerji Günlüğü - Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli, Silvan Barajı’nın inşaatında gerçekleşme oranının %70 düzeyine eriştiğini söyledi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yaptığı yazılı açıklamada Silvan Barajı’nın gövde kazılarının tamamlandığını ve gövde dolgusunun devam ettiğini bildirdi. Silvan Barajı’nın 2021 yılı başlarında su tutmaya başlaması bekleniyor.
Silvan Barajı, Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) Atatürk Barajı’ndan sonra en büyük ikinci barajı olacak. Silvan Projesi’nin de en önemli unsuru olan Silvan Barajı’nda yaklaşık 8,8 milyon metreküp olan gövde dolgusunun 7,7 milyon metreküpü bitirildi.
Bakan Bekir Pakdemirli, açıklamasında, “Barajın genel fiziki gerçekleşmesi yüzde 70 seviyelerine ulaştı. Silvan Barajı’nın tamamlanmasıyla GAP’ın bölge genelindeki sulama hedeflerine ulaşılacak. 2020 yılı sonu itibarıyla barajda ön yüz beton imalatlarını bitirmeyi ve akabinde 2021 başlarında barajı su tutmaya hazır hale getirmeyi hedefliyoruz” bilgisini verdi.
SİLVAN PROJESİ’NDE 8 BARAJ VE 23 SULAMA TESİSİ VAR
Silvan Barajı ile yaklaşık 2 milyon 400 bin dekar tarım arazisinin sulanacağını bildiren Bakan Pakdemirli şunları kaydetti, “Silvan Barajı birçok farklı fonksiyonu daha bünyesinde barındıracak. Bu barajımız hem kendisi farklı kaynaklardan su toplayacak, hem de diğer küçük barajlara su verilmesini sağlayacak. Proje kapsamında çok ciddi sulama tünelleri olacak. Babakaya ve Silvan gibi kapasiteli tüneller oluşturulacak. 100 kilometreyi aşkın ana sulama kanalı yapılacak”.
Silvan Projesi kapsamında 8 adet baraj ve 23 adet sulama tesisi yapılacak. Proje kapsamında inşaatı devam eden barajlar şunlar; Silvan, Pamukçay, Ambar, Kuruçay, Başlar, Kıbrıs, Karacalar ve Bulaklıdere barajları. Bu barajların tamamlanmasıyla bölgede 7 milyar 500 milyon metreküp su depo edilebilecek.
ELEKTRİK ÜRETİMİ KADEMELİ OLARAK AZALTILACAK
Terör saldırıları nedeniyle inşaat aşamasında 2 yıl kadar gecikme yaşanan Silvan Barajı bölgede planlanan sulama hedeflerinin yakalanması açısından büyük önem taşıyor. 175,5 metre yüksekliği ve 8,8 milyon metreküp hacimli gövdesiyle Silvan Barajı Avrupa’nın en yüksek ön yüzü beton kaplı barajı olacak.
Enerji ve sulama maksatlı inşa edilen Silvan Barajı’nın rezervuarından sulamaya verilen su miktarı, 4 aşamalı olarak planlanan Silvan Projesi’nin her aşamasında arttırılacak. Elektrik üretimine ayrılan su miktarı da 4 aşama halinde azaltılacak.
Dolayısıyla Silvan Barajı’ndan üretilen elektrik enerjisi de kademe kademe azalacak ve zaman içinde enerji üretimi, 681GWh düzeyinden, 88,41GWh düzeyine inecek. Süreç tamamlandığında sulamaya verilen su miktarı 1.791 milyon metreküpe çıkacak.