Enerji Günlüğü - G7 liderleri 2025 yılına kadar fosil yakıtlara verdikleri destekleri durdurma kararı aldı.
Birçok ülkenin, temiz enerji teknolojisi ve yenilenebilir enerji yolunda ilerleme göstermesini takiben, G7 liderleri de "küresel ekonominin karbonsuzlaştırılmasını sağlayan bir enerji sistemine geçiş yolunda çalışmalarımızı hızlandırıyoruz." diyerek ortak bir bildirge hazırladı. Bu amaçla, dünyanın en gelişmiş yedi ülkesi 2025 yılı itibariyle fosil yakıtlar için süvansiyonu durdurmak için anlaştılar.
Japonya zirvesinde, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri liderleri küresel ekonomik büyüme, mülteciler, iklim ve enerji gibi konuları ele aldı. Onaylanmış ve kabul edilmiş Paris Anlaşması'nın mümkün oldukça çabuk hayata geçirilmesi gerekliliği konuşuldu. Paris Anlaşması hedeflerini yerine getirebilmek için temiz enerji yatırımlarını sürdürme konusunun hayati önem taşıdığının altı çizildi.
G7 liderleri bildirgelerinde, "küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık üçte ikisi enerji üretimi ve kullanımı nedeniyle olduğu göz önüne alındığında, iklim değişikliği ile mücadelede enerji sektörünün önemli bir rol oynamak zorunda olduğunun farkındayız." dediler.
OECD ÜLKELERİ DESTEKLERİ YILDA 160-200 MİLYAR DOLAR
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) Örgütü'ne göre, üye devletlerin fosil yakıt sübvansiyonları yılda 160 $-200 Milyar Dolar civarında. Ancak Uluslararsı Para Fonu (IMF) zararlı iklim değişikliğinin etkilerinin sübvansiyonlar dahil maliyeti hesapladı ve iklim değişikliğiyle kirlilik faktörleri sübvansiyonlarının yılda tahmini 5.3 Trilyon Dolar olarak tahmin etti. The Guardian gazetesine göre ise fosil yakıtlar için dakikada 10 milyon Dolar harcandı.
ÜLKELERE GÖRE SÜBVANSİYONLAR
Sübvansıyonlar genellikle azalıyor ama bu durum her G7 ülkesi için geçerli değil. Birleşik Krallık (UK) son günlerde bazı petrol üreticileri için vergi indirimi teklifinde bulundu. Kanada'da bazı doğalgaz sübvansiyonları devam ediyor ve Japonya kömürle çalışan bazı yeni santraller finanse etti.
Denizaşırı Kalkınma Enstitüsü araştırma görevlisi Shelagh Whitley ihtiyatlı iyimser göründüğü beyanname için, G7 liderleri Paris Anlaşması konusunda gerçekten ciddi iseler planlar 2020 tarihine kadar işlemiş olur dedi. Ayrıca G7 ülkelerinden bazıları'nın Paris'ten beri yanlış yönde gittiğini de belirtti.