1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enerjisa’dan 1 yılda 1200 MW daha

Enerjisa’dan 1 yılda 1200 MW daha

Enerji Günlüğü - 2014 sonunda 3 eski doğalgaz çevrim santralini kapatan Enerjisa, önümüzdeki 1 yılda yaklaşık 1200 MW'lik 4 yeni santrali devreye alacak.Sabancı...

Enerjisa’dan 1 yılda 1200 MW daha

Enerji Günlüğü - 2014 sonunda 3 eski doğalgaz çevrim santralini kapatan Enerjisa, önümüzdeki 1 yılda yaklaşık 1200 MW'lik 4 yeni santrali devreye alacak.

Sabancı Holding ile Alman E.ON’un ortaklığı Enerjisa, halen Türkiye’nin kurulu güç açısından en büyük özel sektör elektrik üreticisi. Enerjisa aynı zamanda, Başkent, Toroslar ve İstanbul Anadolu Yakası elektrik dağıtım şebekelerinin de operatörü ve görevli tedarikçisi konumunda. Enerjisa CEO'su Yetik Mert, Mehmet Kara'nın sorularını cevapladı:

Enerjisa'nın elektrik üretimine yaklaşımı ve rolü nedir?

Üretim yatırımlarımızı planlarken yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının ekonomiye kazandırılmasına büyük önem gösteriyoruz. Piyasa şartlarına adapte olabilen esnek, verimli dinamik bir portföy yapısıyla ülkemizin arz güvenliğine ve enerji arzının rekabetçiliğine katkı sağlıyoruz.

Toplam kurulu gücünüze ilgili son durum nedir?

Biz geçtiğimiz yılın sonunda Enerjisa'nın ilk nüvesi sayılabilecek ve yeni santrallarimize göre daha düşük verimli üç küçük doğalgaz çevrim santralimizi kapattık. İkisi 65 MW biri de 120 MW kurulu güce sahip bu santrallerimiz yüzde 43-46 termik verime sahiptiler. Adana, Çanakkale ve Mersin'deki bu tesisleri kapatmasaydık, 2815 MW kurulu gücümüz olacaktı. Şu anda yaklaşık 2500 MW civarında bir kurulu gücümüz var. Bu rakamla özel sektördeki en büyük kurulu güce sahip oyuncuyuz.

Yakında devreye girecek santraller var mı?

İnşası süren bir doğalgaz, bir kömür ve iki de hidroelektrik santrali olmak üzere toplam dört santrali 2016 ortasında devreye almış olacağız. Doğalgaz kombine çevrim santrali projesi Bandırma 2'de epey ilerledik. 600 MW'lik bu santrali 2016 yılı ilk aylarında devreye almayı planlıyoruz. Kömüre dayalı 450 MW'lik Tufanbeyli Termik Santrali de yaklaşık bir yıl içinde devreye alınır. İlk ünitesi yılsonunda, diğer iki ünitesi 2016 ilk çeyreğinde... Ayrıca 62 MW'lik Doğançay HES ile 82 MW'lik Yamanlı HES'i de gelecek yılın ilk aylarında devreye almayı planlıyoruz.

O zaman, kurulu güçteki liderliğiniz sürecek diyebilir miyiz?

Elimizdeki verilere göre Enerjisa, önümüzdeki yıllarda öncü konumunu sürdürecektir. Biz elektrik üretiminde belli bir yere geldik, önümüzdeki dönemde, kısa ve orta vadede kârlılığa odaklanacağız.

Arz-talep dengesine ilişkin neler söylersiniz?

Geçen sene yağışların son 30-40 yılın en kötüsü olması sonuçlarımızı olumsuz etkilemişti. 2014 yılında devreye giren 7 hidroelektrik santralımızın performansından yararlanamadık. Bu yıl yağışlar geçen yıldan daha iyi ve uzun dönem ortalamaları seviyelerinde gidiyor. Yılın kalan döneminde de uzun dönem ortalamaları seviyesinde gitmesini bekliyoruz.Eğer bu şekilde devam ederse devreye girmiş olan hidroelektrik santrallerimizin portföyümüzün performansına katkısını daha net göreceğiz.

Dağıtım işinde de önlerdesiniz, kayıp kaçak hedeflerinde ne durumdasınız?

Kayıp kaçakla ilgili Başkent'te problemimiz yok. EPDK tarafından bizlere konulan hedefleri tutturabiliyoruz. İstanbul Anadolu Yakası’nda da ilk aldığımızda biraz zorlandık ama 2015'te hedefi tutturabiliriz. Toroslar'da da Suriye’den gelen göçmenlerin etkisi olmasa 2015 yılında hedefi tutturabilirdik. Kayıp kaçak oranının yeniden belirlenmesi talebimizi EPDK değerlendiriyor. EPDK'nın kararına göre ne durumda olacağımızı göreceğiz. Bu arada almamız gereken tüm önlemleri alıyoruz.

Yani Toroslar EDAŞ'ta yatırım ihtiyacı diğerlerine göre daha yüksek...

2013 sonlarında devraldığımız Toroslar EDAŞ’ta ihtiyaçları belirleyerek 2015 için ek bir yatırım bütçesi talep ettik. Memnuniyetle belirtmek isterim ki, bu başvurumuz EPDK nezdinde kabul gördü. 2015 yılı için 87 milyon TL olan yatırım bütçesine ilave olarak 260 milyon TL daha yatırım tutarı belirlendi. Bu rakamlar 2010 yılı fiyatları olduğu için, güncel fiyatlama parametrelerini kullanarak hesapladığımızda bu yıl Toroslar'da toplam 383 milyon TL yatırım yapmayı planlıyoruz.

Kur artışları, özelleştirme ödemeleri için aldığınız borç yükünüzü artırıyor mu?

İstanbul Anadolu Yakası ve Toroslar elektrik dağıtım şirketlerinin devralınmasında, ihale bedelini TL cinsinden ödemeyi seçtik. 2013 yılından itibaren bu borçları TL olarak üstlendik. Dolayısıyla kurlarda yaşanan artış finansman yapımızı etkilemedi.

Bilgi notu:

Enerjisa'nın elektrik kurulu gücü

İşletmedeki santraller: 2.507 MW

İnşa halindeki tesisler: 1.449 MW

Mühendislik aşamasında: 568 MW

Mehmet KARA