1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enerjisa Gaziantep'i en akıllı şehir yapacak

Enerjisa Gaziantep'i en akıllı şehir yapacak

Enerji Günlüğü - Enerjisa, Gaziantep’te Türkiye’nin ilk kapsamlı akıllı şehir uygulamasını başlattı. Proje enerji saklama sistemleri, elektrikli...

Enerjisa Gaziantep'i en akıllı şehir yapacak

Enerji Günlüğü - Enerjisa, Gaziantep’te Türkiye’nin ilk kapsamlı akıllı şehir uygulamasını başlattı. Proje enerji saklama sistemleri, elektrikli otobüsler, şarj istasyonları ve yerel yönetim sisteminin entegrasyonunu da içeriyor. 

Sabancı Holding ve Alman E.ON ortaklığı Enerjisa, Türkiye’nin ilk kapsamlı akıllı şehir projesini Gaziantep’te hayata geçiriyor. Enerjisa Dağıtım Şirketleri bünyesinde yer alan Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ’nin görev alanında yer alan Gaziantep’teki proje, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı İşbirliği’yle yürütülüyor. Kritik Altyapıların Yönetimi Projesi (KRİTA) olarak da tanımlanan ‘Akıllı Şehir’ örnek uygulamasının bütçesi 3.6 milyon lira. EPDK Ar-Ge Fonu ile yürütülen projenin Haziran 2018’te tamamlanması öngörülüyor.

ENERJİ DEPOLAMA VE ŞARJ ALTYAPISI

Proje kapsamında, 2014 yılında Uluslararası Park ve Rekreasyon Yönetim Federasyonu (IFPRA) tarafından en özellikli park ilan edilen ve içinde kafe, restoran, oyun alanları ve tematik bölümler de bulunan 100. Yıl Atatürk Kültür Parkı’nda yeni nesil enerji sistemlerine ilişkin uygulamalar yapılacak. Bu uygulamalar, elektrik altyapısını iyileştirme ve yenileme çalışmaları, park alanında güneş enerjisi üretim sistemleri kurulumu, enerji depolama pilot sistemi kurulumu ve elektrikli şarj altyapısı kurulumunu içerecek. Bu sistemlere ek olarak park alanı içerisinde gürültü ve hareket sensörlerine sahip akıllı aydınlatma uygulaması da gerçekleştirilecek.

FATMA ŞAHİN: ÖNCÜ OLACAK

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin projenin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, yenilenebilir enerjinin önemine vurgu yaptı. Enerji kaynaklarının verimli kullanılmasına ilişkin çalışmaların çok önemli olduğunun altını çizen Başkan Şahin “Enerji yönetimi, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji alanında birçok öncü projeye imza atan belediyemiz yenilenebilir enerjide güneş, rüzgar ve biyogaz kaynaklarından enerji üretimi için projelerine hız vermiştir. Dünyanın en hızlı büyüyen 10 şehrinden biri olan Gaziantep’le, verimlilik, kalkınma, innovasyon ve akıllı şehircilik konusunda iddialıyız. ‘Akıllı Şehir Gaziantep’ projesi, kentimizi ileriye taşıyacak; bu konuda Türkiye’nin ve dünyanın diğer şehirlerine de örnek olacaktır” dedi.

AR-GE BÜTÇESİNİN ÜÇTE BİRİ

Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Murat Pınar da konuşmasında en iyi şebekeyi kursalar da, insan odaklı çözümler üretemedikleri sürece kendilerini başarılı saymayacaklarını ifade etti. Murat Pınar şunları söyledi:

“Şebekemizin iyileştirilmesi için son teknolojinin kullanıldığı akıllı şebeke projelerimizle hizmet kalitesinde gelişmiş ülke standartlarını Türkiye’ye getirmeyi hedefliyoruz. Projemizle bölge sakinlerine en yeni nesil enerji teknolojilerinin kullanım imkanı sunulacak. Projenin sürdürülebilir ve kaliteli enerjinin sağlanması açısından dönüm noktası olacağına inanıyorum.”

KRİTA’NIN 6 ODAK NOKTASI

- Akıllı aydınlatma: Proje bölgesinde tesis edilecek akıllı aydınlatma sistemi ile birlikte kamusal aydınlatmada enerji verimliliğine yönelik çalışmalar yürütülecek, park alanında halka açık 4G internet hizmeti sağlanacaktır.

- Elektrikli ulaşım: Elektrikli toplu ulaşım çözümlerini destekleyen hızlı şarj altyapısı kurularak şehirlerimizde temiz ulaşım sistemlerinin tanıtılması ve test edilmesi sağlanacaktır.

- Altyapı çözümleri: Elektrik tedarik kalitesini arttıracak çalışmalar yürütülecek. Enerji Depolama ünitesi ile şebeke yapısı güçlendirilecek. 
- Yenilenebilir çözümler: Güneş takip mekanizmasına sahip akıllı güneş sistemleriyle kentsel alanda yenilenebilir enerji üretimi yapan yüksek verimliliğe sahip sistemler kurulacak.

- Belediyecilik çözümleri: Kentsel alanlarda Belediye ve altyapı işletmecilerinin faaliyetlerinin koordinasyonunu amaçlayan yazılım platformu geliştirilecek.

- Nesnelerin interneti: Geliştirilen yazılım platformuyla proje bölgesinde kurulan sistemler anlık olarak izlenebilecek. Entegre yönetilecek. 

Mehmet KARA