Enerji Günlüğü - Türkiye ve Sudan, maden, elektrik ve hidrokarbon alanlarında anlaştı. Anlaşma kapsamında Türk şirketler Sudan’da petrol arayacak, Nil nehrine yeni HES’ler kurulacak.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın başkanlık ettiği "Türk Enerji Takımı"nın Afrika'daki ilk durağı Sudan oldu. Bakan Yıldız, Sudan Maden Bakanı Kemal Abdullatif, Sudan Elektrik ve Su Kaynakları Bakanı Tabita Butros Shokai ve Sudan Petrol Bakanı Awad Al-Jaz ile biraraya geldi. Teknik heyetlerin görüşmelerinin ardından Türkiye ile Sudan arasında maden, elektrik ve hidrokarbon olmak üzere 3 ayrı alanda mutabakat zaptı imzalandı.
Bakan Yıldız, Türkiye'de rüzgar, güneş ve hidrolektrik alanı başta olmak üzere enerji sektöründe faaliyet gösteren özel sektör temsilcilerini Sudan'a yatırım yapmaları için teşvik edeceklerini söyledi. Yıldız, talep edilmesi halinde Sudan'ın elektrikteki master planıyla ilgili çalışmalara destek vereceklerini de dile getirdi. Sudan Elektrik ve Su Kaynakları Bakanı Tabita Butros Shokai de Türkiye ile rüzgar, güneş ve nükleer enerji konularında işbirliği yapabileceklerini anlattı.
İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI NELERİ GETİRİYOR?
Türkiye ve Sudan, imzalanan maden mutabakat zaptı ile jeolojik araştırma, arama ve coğrafi bilgi sistemleri konularında eğitim programları aracılığıyla işbirliği yapacak ve madencilik çalışma grubu oluşturacak. Hidrokarbon mutabakat zaptı ile de hidrokarbon kaynaklarının geliştirilmesi ve kullanımına ilişkin projelerde işbirliği yapılacak, ham petrol ve petrol ürünleri ticareti ile hidrokarbon alanında seminerler, konferanslar ve toplantılar düzenlenecek. Elektrik mutabak zaptı ile ise başta yenilenebilir enerji alanı olmak üzere şebeke planlama yazılımı, yük tahmini, yük akım programları ve şebeke stabilite analizi alanlarında işbirliği yapılacak, ortak uzmanlık çalıştayları ve seminerleri düzenlenecek.
TÜRKLER SUDAN'DA MADEN ARAYACAK
Türk şirketleri Sudan'da petrol aramak için girisimlerini sürdürürken MTA ve Eti Maden de Sudan'daki muadil şirketlerle ortak arama projeleri üzerinde çalışıyor. Projelerin gerçekleşmesi halinde Türk ve Sudan şirketleri altın, bakır ve demir aramaları yapabilecek. Sudan'ın zengin maden kaynaklarını daha etkin kullanmasi için kalifiye personel yetiştirmesi konusu da mutabakat zaptları içerisinde yer alıyor. Sudan'da Jeofizik Analiz Merkezi kurulması ve deprem analizleri yapılması yönünde Türkiye gerekli desteği MTA aracılığıyla verecek.
NİL KIYISINA HİDROELEKTRİK SANTRALLERİ
Yaklaşık 35 milyon nüfusa sahip Batı Afrika ülkesi Sudan'da yalnızca 2 milyon kişi elektrik kullaniyor. 2850 MW kurulu gücün büyük kısmı Nil nehri kenarına kurulan barajlardan oluşuyor. Sudan'da elektrik ihtiyacını karşılamak için toplam kurulu gücü 1750 MW olan 4 büyük hidroelektrik santrali daha yapılması planlanıyor. Bakan Yıldız'ın görüşmelerinde Türk özel sektörünün Nil nehri kıyısına yeni hidreoelektrik santral yatırımları yapma konusu da değerlendirildi.