Enerji Günlüğü - İtalyan enerji şirketi Enel, 2050 yılına kadar doğal gaz sektöründen çıkmayı planlıyor.
2050 için net sıfır emisyon hedefi koyan İtalyan enerji devi Enel Group, 2050 yılına kadar fosil yakıt çalışmalarını tamamen sonlandırmayı planlıyor.
Enel, karbon yakalama ve depolama (CCS) veya karbon yakalama, kullanma ve depolama (CCUS) gibi teknolojilerin endüstrinin karbonsuzlaştırılmasına etkisiz çözümler olduğunun kanıtlandığını ve "sorunu çözemediğini" savunuyor. Enel Green Power CEO’su Salvatore Bernabei basına verdiği bir demeçte, karbondioksiti sıfırlayan teknolojilere inanmadıklarını belirterek, “2050 için net sıfır emisyon hedefimiz var. Bu açıkça doğal gazın olmadığı bir gelecek demek” ifadesini kullandı.
Dünyanın en büyük yenilenebilir enerji üreticisi olmasının yanında Avrupa’nın en çok karbon salımı gerçekleştiren şirketlerinden biri olan Enel, 2019 yılında atmosfere 70 milyon ton karbondioksit salımı gerçekleştirdi.
Enel’in Avrupa ve Güney Amerika’da toplam 5,000 MW kapasiteli doğal gaz çevrim santralleri bulunuyor. Şirket en azından 2022 yılına kadar bu kapasitenin değişmesini beklemiyor. Enel 2027 yılına kadar kömür santrallerini kapatacağını açıklamıştı.
“DOĞAL GAZ LOBİSİNİN SÖYLEMİ ÇÖKTÜ”
Doğal gaz, kömür veya petrolden daha düşük karbon emisyonuna sebep olmasına rağmen, karbondan yaklaşık 30 kat daha etkili şekilde küresel ısınmaya sebep olan büyük miktarlarda metan yayıyor. Çevre örgütleri sektörün, bu zaman kadar, kömür ve petrolden çıkarken temiz bir “geçiş yakıtı” olarak, Avrupa’daki enerji altyapısında doğal gazın yerini sağlamlaştırmak için milyarlar harcayarak lobi çalışmaları yaptığını ancak Enel’in bu kararının, bu söylemin de çöktüğünü gösterdiğini kaydediyorlar.