1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EMO: Vatandaş ödediği kayıp kaçak bedelini yeniden ödeyecek

EMO: Vatandaş ödediği kayıp kaçak bedelini yeniden ödeyecek

Enerji Günlüğü - EMO, bugüne kadar davalarla iade edilen kayıp ve kaçak bedellerinin yeniden faturalara yansıtılması ve bunun da tüm elektrik abonelerinden...

EMO: Vatandaş ödediği kayıp kaçak bedelini yeniden ödeyecek

Enerji Günlüğü - EMO, bugüne kadar davalarla iade edilen kayıp ve kaçak bedellerinin yeniden faturalara yansıtılması ve bunun da tüm elektrik abonelerinden yeniden tahsil edilmesi için yasa tasarısı sunulduğunu açıkladı.

Elektrik Mühendisleri Odası'ndan (EMO) konu ile ilgili yapılan açıklamada, "TBMM'ye sunulan yasa tasarısında elektrik kullanıcılarından tahsil edilen kayıp ve kaçak bedellerinin bugüne kadar açılan davalar nedeniyle iade edilen bölümü faturalara tekrar yansıtılarak, tüm abonelerden tahsil edilecek. Böylece kayıp ve kaçak bedelini ödemiş olan yurttaşlar, hiçbir kusur ya da sorumlulukları olmamasına karşın dava sonucu iade edilen tutarları da mükerrer olarak yeniden ödeyecekler." denildi. 

TOPLANAN 33 MİLYAR TL'NİN KANUNSUZLUĞU KABUL EDİLİYOR

Açıklamada, TBMM'de görüşülmeye başlanan Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile kayıp ve kaçak bedeli adı altında 2006-2014 yılları arasında tahsil edilen 33 milyar TL'nin "kanunsuz" olduğunun kabul edildiği belirtilerek, ilk kez tasarıyla teknik ve teknik olmayan kayıp adı altında kayıp ve kaçak elektrik tanımı yapıldığına dikkat çekildi. Yine, dağıtım ve perakende satış hizmetine ilişkin tarifede yer alacak kalemlerin yasal düzenleme haline getirilmekte olduğu belirtilerek, "Bu düzenlemeler de bugüne kadar yasal dayanağı olmaksızın tüketicilerden tahsilat yapıldığını doğrulamaktadır. " denildi. 

KAYIP KAÇAK BEDELİNİN ARTIRILMASINA DA OLANAK SAĞLANIYOR

Açıklamaya göre, Kayıp ve kaçak bedellerinin tahsil edilmesi yasal hale getirilmekle kalmamakta, EPDK'nın keyfiyet içerisinde hedef kayıp ve kaçak oranlarında yapacağı değişiklikler doğrultusunda faturalarda tahsil edilen kayıp ve kaçak bedellerinin artırılmasına da olanak sağlanmakta. Tasarıda buna yönelik olarak "Kurulca belirlenen hedef oranlarını geçmemek kaydı ile teknik ve teknik olmayan kayıplara ilişkin maliyetler dağıtım tarifelerinde yer alır ve tüketicilere yansıtılır. Teknik ve teknik olmayan kayıplara ilişkin hedef oranlarının tespiti ve değiştirilmesi ile oluşacak maliyetin tarifelerde yer alması ve tüketicilere yansıtılmasına ilişkin usul ve esaslar kurum tarafından çıkarılan yönetmelikle düzenlenir" hükmü getiriliyor. 

KAZANILMIŞ DAVALARDAKİ BEDELLER YENİDEN YANSITILACAK

Bugüne kadar dava sonucu iade edilen bedellerin yeniden faturalara yansıtılmasının sağlandığı, bundan sonra açılan davalarda da hukuksuz olduğu gerekçesiyle kaçak bedellerinin tahsilatına karşı yargının iade kararı vermesinin önüne geçilmek istendiği kaydedilen açıklamada, "Ürün veya hizmet bedeline ilişkin olarak yapılan başvurularda ve açılan davalarda tüketici hakem heyetleri ile mahkemelerin yetkisi, ürün veya hizmet bedellerinin, Kurumun düzenleyici işlemlerine uygunluğunun denetimi ile sınırlıdır" düzenlemesi yapıldığı belirtildi. 

Yine tasarı ile haksız olarak tahsil edilen kayıp ve kaçak bedelleriyle ilgili davaların geriye dönük olarak durdurulması ve uygulamanın yapıldığı dönemdeki yasal mevzuatın değil sonradan çıkarılacak yasa hükümlerinin geçerli kılınmasının öngörüldüğüne dikkat çekildi. Hukukun genel ilkeleri ve hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmayan bu düzenlemenin de açıkça Anayasa'ya aykırılık taşıdığı ifade edildi. 

KÖMÜR SANTRALLERİNE ÇEVRE MUAFİYETİ GELİYOR

Açıklamada çevre konusundaki muafiyetlere ilişkin düzenlemelere de dikkat çekilerek, "Daha önce Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilmiş olmasına karşın özelleştirilen kömür santralları başta olmak üzere özelleştirilen ve özelleştirilecek olan santrallara çevre yatırımı açısından muafiyet yeniden getirilmektedir. Anayasa Mahkemesi kararını yok sayan düzenleme ile 31 Aralık 2019 tarihine kadar tanınan muafiyete göre bu santrallara çevreye ne kadar zarar verirlerse versinler faaliyetleri durdurulmayacak ve idari para cezası uygulanmayacak. Yine tasarıdaki bir düzenleme ile nükleer santrallar başta olmak üzere uluslararası anlaşma ile yapılan üretim tesislerinin inşaat için gerekli izin, onay, lisans, ruhsat ve benzeri belgeler olmaksızın üretim lisansı alabilmesine, lisans almadan üretim tesisi ile ilgili olmayan yapıların inşaatına başlamasına olanak tanınmaktadır. Gerekli olan lisans, izin, onay vb belgelerin alınamaması durumunda yapılan inşaatlar nedeniyle, özel ya da kamu mülkiyetinin ihlal edilmesi ile doğaya geri dönüşü olmayan zararların verilmesi söz konusu olacaktır. Karşılanabilecek durumda olan zararları da kimin, nasıl karşılayacağı sorunu doğacaktır." denildi.