1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Ember: Güneş, hibrit santrallerle rüzgarı geçebilir

Ember: Güneş, hibrit santrallerle rüzgarı geçebilir

Türkiye’nin yardımcı kaynak olarak güneşten enerji üretebilme kapasitesi 510 MW olarak hesaplanıyor. Bu ise, GES kapasitesini 12,2 GW’a ulaştırarak, rüzgar enerjisi kapasitesini geride bırakıyor. 

Ember: Güneş, hibrit santrallerle rüzgarı geçebilir

Enerji Günlüğü - Ember Bölge Lideri Ufuk Alparslan, yalnızca Atatürk Barajı’nın %3'lük bir kısmına güneş paneli kurulması halinde bile 2 bin MW’lık yüzer GES potansiyeli ortaya çıktığına dikkat çekerek, “Dünyanın en büyük yüzer GES’i Türkiye’de kurulabilir” dedi. 

Düşünce kuruluşu Ember'in bugün yayınlanan yeni analizine göre, Türkiye’de rüzgar ve hidroelektrik santrallerindeki güneş enerjisi potansiyeli, Türkiye’nin enerji hedeflerini gerçekleştirmede önemli rol oynayabilir. 2024 itibarıyla hibrit santrallerdeki toplam 510 MW’lık güneş enerjisi kapasitesi, Türkiye’nin toplam güneş kapasitesini 12,2 GW’a ulaştırarak, rüzgar enerjisi kapasitesini geride bırakıyor. 

RÜZGAR ENERJİSİ HİBRİT SANTRALLERDE ÖN PLANDA

Hibrit santrallerde ana kaynak olarak rüzgar enerjisi ön plana çıkıyor;  14 rüzgar enerjisi santrali Türkiye’deki tüm hibrit santral kapasitesinin %63’ünü oluşturuyor.

ember-hibritges.jpg

HİDROELEKTİK RÜZGARI TAKİP EDİYOR

Hidroelektrik, 80 MW’lık yardımcı kaynak güneş enerjisi santrali (GES) ile rüzgarın ardından ikinci sırada geliyor ve bu kapasitenin tamamı ülkedeki tek hidroelektrik-güneş hibrit santrali olan Aşağı Kaleköy Hidroelektrik Santrali (HES)’nde yer alıyor. Geriye kalan 110 MW’lık hibrit güneş kapasitesi ise diğer ana enerji kaynaklarına sahip santrallerde bulunuyor. 

YÜZER GES POTANSİYELİ ATIL DURUYOR

Türkiye’nin 80 GW’lık yüzer GES potansiyeli olmasına rağmen, henüz herhangi bir yüzer GES devreye alınmadı. Tesiste halihazırda şebeke altyapısının bulunması ve barajlı santrallerde uygun arazi gereksinimi olmaksızın rezervuar üzerine yüzer GES kurulabilmesi yüzer GES’lerin en büyük avantajları olarak öne çıkıyor. Bununla birlikte, su yüzeyine kurulan paneller buharlaşmayı azalttığından, depolanan su hidroelektrik üretimi için daha verimli kullanılabiliyor. Suyun soğutucu etkisi ise panellerin üretim verimliliğini artırıyor.

“DÜNYANIN EN BÜYÜK YÜZER GES’İ TÜRKİYE’DE KURULABİLİR”

Ember Bölge Lideri Ufuk Alparslan yaptığı değerlendirmede, “Hibrit santraller güneş kapasitesinde önemli bir paya ulaştı, bu nedenle artık resmi istatistiklerde de yer almaları gerekiyor. Bunun yanında devlete ait çok sayıda barajlı hidroelektrik santrali güneş potansiyeli yüksek illerimizde yer alıyor. Yalnızca Atatürk Barajı’nın %3'lük bir kısmına panel kurulması halinde bile 2 GW’lık yüzer GES potansiyeli ortaya çıkıyor. Dünyanın en büyük yüzer GES’i Türkiye’de kurulabilir. Özellikle devlete ait barajlı HES’lerde büyük ölçekli yüzer güneş santrallerinin kurulabilmesi için YEKA benzeri ihalelerin düzenlenmesi gerekiyor” dedi. 

 

İlgili Haberler