1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Dünyanın ilk erimeye dayanıklı nükleer güç santrali Çin’den

Dünyanın ilk erimeye dayanıklı nükleer güç santrali Çin’den

Çinli bilim insanları nükleer enerji santrallerinde erimeyi engelleyen 950°C sıcaklığa kadar dayanıklı yeni bir nükleer enerji santrali geliştirdiler.

Dünyanın ilk erimeye dayanıklı nükleer güç santrali Çin’den

Enerji Günlüğü - Çin’in Tsinghua Üniversitesi’nde görev alan bilim insanları, dünyanın ilk erimeye dayanıklı nükleer güç santralini geliştirdi. Reaktörde kullanılan malzemeler, 950°C sıcaklığa kadar karşı koyabiliyor. Ancak yeni tasarım mevcut nükleer reaktörlere uygulanamıyor.

YENİLİKÇİ TASARIM KULLANILIYOR

Erime riskini azaltmak için "çakıl yataklı reaktör" denen yenilikçi bir tasarım kullanan yeni tasarım nükleer enerji santrali, soğutma için su kullanan çoğu reaktörün aksine çok daha yüksek sıcaklıklara dayanabilen helyum gazını kullanıyor. Büyük yakıt çubukları yerine de uranyum yakıtı partikülleriyle dolu küçük, bilardo topu boyutunda grafit küreler kullanıyor. Alman şirketi SGL Group tarafından üretilen bu küreler ısıya son derece dayanıklı.

Isıyı doğal bir şekilde dağıt helyum gazı ve grafit küreler sayesinde reaktör, fazla ısındığında otomatik olarak nükleer tepkimeyi yavaşlatarak erime ihtimalini ortadan kaldırıyor.

NÜKLEER ENERJİ GÜVENLİĞİNDE ÖNEMLİ BİR ADIM

Nükleer santraller, aşırı sıcaklık ürettiği için doğru şekilde yönetilmediğinde patlama ve radyasyon yayma riski taşıyor. Bu nedenle Çin’de geliştirilen yeni tasarım, 2011 yılında Japonya'daki Fukuşima Nükleer Santralinde yaşanan erime kaynaklı kazadan bu yana üzerinde çalışılan nükleer enerji güvenliğinde önemli bir atılımı temsil ediyor.

İlgili Haberler