1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Dünyanın ilk nükleer enerjili saat prototipi geliştirildi

Dünyanın ilk nükleer enerjili saat prototipi geliştirildi

Viyana Teknoloji Üniversitesi’nden bilim insanları, zaman ölçümlerini çok daha hassas ve doğru hâle getirecek dünyanın ilk nükleer enerjili saat prototipini geliştirdiler. 

Dünyanın ilk nükleer enerjili saat prototipi geliştirildi

Enerji Günlüğü - Viyana Teknoloji Üniversitesi’nden bilim insanları, dünyanın ilk nükleer enerjili saat prototipini geliştirdiklerini duyurdular.

Çalışma ile ilk defa, bir atom çekirdeği lazer kullanılarak bir durumdan diğerine geçirildi. Yüksek hassasiyetli bir optik atom saati yüksek enerjili bir lazer sistemiyle birleştirildi ve bu toryum atom çekirdeği içeren bir kristalle başarıyla birleştirildi. Böylece toryumun atom çekirdeğinin artık saati daha da hassas hale getiren bir zaman tutma cihazı olarak kullanılabilmesinin ilk adımı atılmış oldu.

“TORYUMUN ZAMAN ÖLÇÜMLERİNDE KULLANILABİLECEĞİ KANITLANDI”

Çalışma ekibinden Thorsten Strumm, geliştirdikleri prototipin toryumun zaman ölçümlerinde kullanılabileceğini kanıtladığına işaret etti. Strumm, “Yapılması gereken tek şey teknik geliştirme çalışmasıdır ve artık büyük engeller beklenmemektedir” dedi. 

Teknik geliştirme aşamasına geçecek olan saat prototipi, zaman ölçümlerini çok daha hassas ve doğru hâle getirmeye yardımcı olacak. Böylece evrenin yapısına ilişkin çalışmalarda da çok daha hassas ölçümler yapılabilecek.