Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'de üretim faaliyetinde bulunan 170 adet lisanslı rüzgar enerjisi santrali, 42 adet jeotermal enerji santrali ile 47 termik santral bulunduğunu, halen yürürlükte olan ve işletme izni bulunan maden sahası sayısının ise 8 bin 509 olduğunu açıkladı.
TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat'ın Türkiye'de faaliyete devam eden kaç Hidroelektrik Santral (HES), Jeotermal Enerji Santrali (JES) ve Rüzgar Enerji Santrali (RES) bulunduğuna ilişkin soru önergesine Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'den yanıt geldi. Bakan Dönmez, Türkiye'de üretim faaliyetinde bulunan 170 adet lisanslı rüzgar enerjisi santrali, 42 adet jeotermal enerji santrali ile 47 termik santral bulunduğunu bildirdi.
Soma'da maden kazasının meydana geldiği 13 Mayıs 2014'ten bu yana 10 linyit/kömür işletme izni verildiğini bildiren Dönmez, "Ayrıca halen yürürlükte olan 8 bin 509 adet farklı işletme izni olan maden sahası bulunmaktadır" diye konuştu.
SANTRALLERDE DÜZENLİ DENETİM YAPILIYOR
3213 sayılı Maden Kanunu hükümleri doğrultusunda ruhsat sahipleri tarafından mülkiyet izni, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan ÇED Gerekli Değildir/Olumluluk Belgesi, Valilik/İl Özel İdarelerinden GSM kapsamında işyeri açma ve çalışma ruhsatı ile varsa diğer alınması zorunlu olan tüm izinler ilgili bakanlık ve kurumlardan alınmadığı sürece işletmeye izin belgesi verilmediğini ifade eden Dönmez, "Mevcut durumda üretimde olan santrallerin ÇED sürecinden sonraki denetimleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Madenlerde ise mevzuat çerçevesinde düzenli olarak denetimler yapılmakta olup, izinsiz faaliyet gösterildiği veya çevre ve insan sağlığına zarar veren faaliyette bulunduğunun tespiti halinde faaliyetler durdurulabilmektedir" dedi.