Enerji Günlüğü – Enerji Bakanı Fatih Dönmez, gelecek 10 yılda 10 bin MW’lik güneş, 10 bin MW’lik de rüzgâr enerjisine dayalı elektrik üretim kapasite yatırımı hedeflediklerini söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin yerli kaynaklarını maksimum seviyede kullanabilmesi amacıyla bu kaynakların özel sektör eliyle yatırıma dönüşmesi için gerekli çalışmaları yaptıklarını vurguladı. Bakan Dönmez, bu kapsamda geçtiğimiz yıl biri güneş ve biri de rüzgar olmak üzere iki adet Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) lisans ihalesi yapıldığını hatırlattı. Hem güneşte hem de rüzgârda iki yeni ihalenin daha hayata geçirilme çalışmalarının devam ettiğini anlatan Bakan Dönmez, dünyanın en büyüklerinden biri olacak 1200 megavatlık offshore (denizüstü) rüzgar enerjisi YEKA ihalesi için 23 Ekim'e kadar tekliflerin alınacağını hatırlattı.
1000 megavatlık YEKA güneş santrali 2 projesi için geçen hafta ilana çıkıldığını da kaydeden Dönmez şunları söyledi:
“Batarya depolama sistemi için ayrı bir ihale ve yol haritası düzenlemeyi kararlaştırdık. Türkiye’ye yatırım yapan hiçbir yatırımcı kaybetmedi, bundan sonra da kaybetmeyecek. Yerli ve yabancı yatırımcılarımızı yeni YEKA yatırımlarına davet ediyorum. Gelecek 10 yılda hem rüzgar hem de güneş enerjisinde 10’ar bin megavatlık kapasiteyi hayata geçirmeyi planlıyoruz.”
Bakan Dönmez, yerli kömüre dayalı, çevreye duyarlı yeni nesil termik santrallerin hayata geçirilmesi için de çalıştıklarını anlattı.
Türkiye'nin enerji politikalarında verimliliğin önemli bir yer tuttuğunun altını çizen Bakan Dönmez, “2023 yılına kadar yaklaşık 10 milyar dolarlık yatırımın karşılığını 2033’e geldiğimizde yaklaşık 30 milyar dolar olarak geri alacağız. Türkiye’de enerjinin uygun sunulması, israf edileceği anlamına gelmez” diye konuştu.
Dönmez, Türkiye'nin bölgenin enerji güvenliğinde de Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) ve inşaatı halen devam eden ve 2019'da tamamlanması planlanan TürkAkım projeleriyle önemli bir rol oynadığının altını çizdi.