1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Dönmez: Doğalgazın yüzde 20’sini depolamayı hedefliyoruz

Dönmez: Doğalgazın yüzde 20’sini depolamayı hedefliyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2023’e kadar Türkiye'nin yıllık doğalgaz tüketiminin en az yüzde 20’sini depolayabilecek bir altyapıyı inşa etmeyi amaçladıklarını söyledi.

Dönmez: Doğalgazın yüzde 20’sini depolamayı hedefliyoruz

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2023’e kadar Türkiye'nin yıllık doğalgaz tüketiminin en az yüzde 20’sini depolayabilecek bir altyapıyı inşa etmeyi amaçladıklarını söyledi.

Doğalgaz Dağıtım Sektörü Toplantısı’nın açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Silivri ve Sultanhanı Tuz Gölü Yer Altı Doğalgaz Depolama Tesisleri’nin genişletme fazlarının devam etmekte olduğunu belirterek, “2021 yılında Silivri, 2023 yılında da inşallah Tuz Gölü tesislerimiz tam kapasiteye ulaşacak. Amacımız 2023’e kadar yıllık doğalgaz tüketimimizin en az yüzde 20’sini depolayabilecek bir altyapıyı inşa etmek" dedi. 

DEPOLAMA KAPASİTESİ 3,5 KAT ARTTI

Son 3 yılda iki FSRU tesisinin hizmete girmesiyle birlikte Türkiye’nin LNG depolama kapasitesinin de son 12 yılda yaklaşık 3,5 kat artarak 118 milyon metreküpe ulaştığını kaydeden Dönmez, “BOTAŞ’ın Saros’taki FSRU tesisinin yapımı devam ediyor. İnşallah oranın tamamlanması ve diğer tesislerimizin de kapasite genişletme çalışmalarıyla bu rakamı daha da yukarılara çekeceğiz" dedi.

DOĞALGAZDAN YARARLANAN VATANDAŞ SAYISI 66,5 MİLYONA ULAŞTI

2002 yılında 5 büyükşehirde kullanılan doğalgazı bugün Edirne’den Hakkâri’ye kadar 81 il ve 531 ilçenin tamamında vatandaşların hizmetine sunduklarını kaydeden Dönmez, “Doğalgaz abone sayımız 15,8 milyona, doğalgazdan yararlanan vatandaş sayımız ise 66,5 milyona ulaştı. Son 17 yılda hızlı bir ivme yakalayarak nüfusumuzun yüzde 81’ine doğalgaza erişim imkânı sunduk" dedi. 

BİR YILDA 29 MİLYON TON DAHA AZ KARBON SALIMI GERÇEKLEŞTİ

Doğalgazın en önemli katkılarından birinin, daha yaşanabilir şehirler sağlaması olduğuna dikkat çeken Dönmez, “2018 yılında kömür yerine doğalgaz kullanan konutlar sayesinde sadece bir yılda 29 milyon ton daha az karbon salımı gerçekleşti" ifadesini kullandı. 

GAZ KESİNTİLERİNİN EN BÜYÜK NEDENİ İZİNSİZ KAZILAR

Dönmez, doğalgaz sektöründe zaman zaman yaşanan kesintilerin %32 gibi çok yüksek bir oranla doğalgaz hattı bulunan yerlerde yapılan izinsiz kazılar olduğunu kaydetti.