1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Daştan: Nükleerin olduğu yerde pompajlı HES’de olur 

Daştan: Nükleerin olduğu yerde pompajlı HES’de olur 

EPDK Elektrik Dairesi Başkanı Deniz Daştan, başvurusu yapılmış 5000 MW’lik HES projesi bulunan Türkiye’nin pompajlı HES’ler ile yüzer GES’lere de ihtiyacı olduğunu kaydetti. 

Daştan: Nükleerin olduğu yerde pompajlı HES’de olur 

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzeleme Kurumu Elektrik Dairesi Başkanı Deniz Daştan, Türkiye’nin Barajları ve Hidroelektrik Santralleri Zirvesi’nin açılışında konuştu.

Dünyada yenilenebilir enerji kurulu gücünün 4.5 milyon megavat (MW) seviyesine ulaştığını belirten Deniz Daştan, “Her yıl 700 bin MW civarı yeni eklenen kapasite var. Bunun bir bölümünü HES’ler oluşturuyor. Solar kurulumları HES kurulumlarını geçmiş olabilir ama üretim anlamında baktığımızda hala en büyük yenilenebilir enerji kaynağımızın HES’ler olduğunu görüyoruz” dedi. 

DSİ HES KAPASİTESİNİ ARTTIRIYOR 

Türkiye’nin HES’lerde dünya dokuzuncusu konumunda bulunduğunu anlatan Deniz Daştan “HES’lerdeki kurulu güç her yıl yüzde 1.8 artıyor. Türkiye’de 32 bin MW’ı geride bıraktık. Ancak bizim potansiyelimiz bunu çok üzerinde. DSİ her geçen yıl yeni projeler geliştiriyor. Yaklaşık 60 bin MW HES kapasitemiz oldu. Biliyoruz, işletmeye girmemiş kapasitemiz yüzde 45-47 civarında. Yaklaşık 5000 MW kısmı EPDK’da, 20 bin MW’lik kısmı için henüz EPDK’ya başvurulmuş değil. 2025’te Devlet Su İşleri'nin (DSİ) bu potansiyeli harekete geçirme kısmında daha da hızlanmasını bekliyoruz” dedi. 

HES’LERE 900 MW HİBRİT KAPASİTE

2024 yılı hidroelektrik üretiminin geçmiş dört yıla göre daha iyi olduğunu kaydeden Deniz Daştan “Son yılarda kuraklığın artmasına bağlı HES yatırımcılarının yaz aylarında sıkıntılar yaşadığını biliyoruz. Geldiğimiz noktada 900 MW HES’lere hibrit kapasite tahsis etmiş durumdayız. 2025’ten itibaren yeni kapasiteler tahsis edileceğini de biliyoruz. 2025 yılında daha önceki hızımıza erişerek yola devam edeceğiz. 

TÜRKİYE BARAJLARI YÜZER GES’LERE UYGUN

Barajlar üzerine kurulabilecek yüzer güneş enerji santralleri (GES) konusuna da değinen Deniz Daştan, Türkiye’yi yüzer GES açısından şanslı bir ülke olarak nitelendirdi. “Bizim barajlarımız yüzer GES kurulumuna çok elverişli” diyen Daştan “Sadece Atatürk barajı yüzeyi bile ilk etapta 5 bin MW yüzer GES’e uygun. Toplamda 40 bin MW yüzer GES kapasitesine sahip olduğumuzu biliyoruz” ifadesini kullandı. 

NÜKLEER-HİDROELEKTRİK İLİŞKİSİ: POMPAJLI HES’LER

Türkiye’nin pompajlı HES’lere de ciddi anlamda ihtiyacı olduğu değerlendirmesinde bulunan EPDK Elektrik Dairesi Başkanı Deniz Daştan “Nerede nükleer varsa, gece üretilen fazla enerjinin tüketilmesi ihtiyacı nedeniyle yakınında pompajlı HES var. Toplayıcılığa ilişkin mevzuatı da HES işletmecileri açısından önemsiyoruz” diye konuştu.

YENİ YEKDEM’DE TERCİH EDİLİYOR 

YEKDEM uygulamasının da devam ettiğini hatırlatan EPDK Elektrik Dairesi Başkanı Deniz Daştan, “Birinci YEKDEM mekanizması kendisine yüklenen fonksiyonu yerine getirdi. Geldiğimiz noktada yeni YEKDEM’in de ondan aşağı olmadığını biliyoruz. YEKDEM kapsamındaki santrallerimizin yüzde 95 oranında yeni YEKDEM’e de başvurduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü / ANKARA