Enerji Günlüğü – Fiberight firmasının Virginia’nın güneyindeki deneme santralinde çürümüş sebze, karton ve diğer çöplerden biyo-yakıt ve etanol elde ediliyor.
Amerikan Fiberight firmasının Virginia’nın güneyindeki deneme santralinde Alternatif enerji alanında geliştirdiği son teknoloji, mısır koçanı, buğday sapı ya da çöpü enerjiye çeviriyor. Çöpten üretilen yakıta talebin önümüzdeki yıllarda artması bekleniyor.
Santral müdürü Randy Garrett, “Yaptığımız daha önceden çöp sahasına yollanacakları alıp, bunun yarısını biyo-yakıta dönüştürecek ve etanole çevirecek süreçten geçirmek,” diyor.
AMERİKA’DAKİ ENERJİ ARZININ %10’U ETANOL
Neredeyse tamamı mısırdan üretilen Etanol Amerika’daki enerji arzının % 10’unu oluşturuyor. Bu da besin ve yakıt üretimi arasında rekabet yarattığı ve besin fiyatlarını yükselttiği gerekçesiyle eleştiriliyor.
Ancak Fiberight’da yapılan, çöpü devasa bir düdüklü tencereye dökmeye benziyor:Süreç kağıdı, kartonu, muz kabuğunu, herhangi organik bir dokuyu hamura çeviriyor. Bu hamur da yakıta dönüştürülüyor. Kazandan çıkan bu sıcak hamur büyük oranda selüloz. Doğru şartlarda selüloz şekere dönüşüyor ve bundan da etanol üretiliyor. Yeni teknolojiler odun parçacıklarından, biçilmiş çimden ya da tarımsal atıktan etanol üretimine imkan sağlıyor.
Bu sene başka santrallerde de mısır koçanı, buğday sapı ve diğer bitkisel maddelerin selülozundan etanol üretilmeye başlanması planlanıyor.
TEMELLERİ BUSH ATMIŞTI
2007 senesinde Başkan Bush yeni bir yasayla Amerika’da kullanılan benzindeki etanol oranını arttırmıştı. Yasanın amaçlarından biri yeni enerji kaynaklarını desteklemekti.
kaynak:Amerikanınsesi.com