Enerji Günlüğü - Climate Energy Finance (CEF), Çinli şirketlerin temiz enerji teknolojisi projelerine yaptıkları denizaşırı yatırımların 2023'ün başından bu yana 100 milyar doları aştığını açıkladı.
CEF yayınladığı araştırma raporunda, Çin'in güneş panelleri, lityum piller ve elektrikli araçlar gibi ürünlerin dünyanın en büyük üreticisi ve ihracatçısı olduğunu ve yatırım, yenilik ve üretim yetenekleriyle "şaşırtıcı bir farkla" dünyaya liderlik ettiğini bildirdi.
CEF analisti ve raporun yazarlarından Xuyang Dong, "Çinli özel şirketlerin yatırımları büyük ölçüde ticaret engellerini aşma ihtiyacından kaynaklanıyor" dedi.
RAKİPLERİ ENDİŞELİ
Küresel elektrikli araç ihracatının %32,5'inden, lityum pillerin %24,1'inden ve güneş panellerinin %78,1'inden sorumlu olan Çin'in hakimiyeti, devasa kapasite fazlasını piyasaları doldurmak, fiyatları düşürmek ve rakiplerini baltalamak için kullandığı endişelerine yol açtı.
Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada halihazırda Çin yapımı elektrikli araçlara %100 gümrük vergisi uyguluyor. Avrupa Birliği üyesi ülkeler de 4 Ekim'deki oylamada Çin yapımı elektrikli otomobillere yüzde 35'e varan oranlarda ilave gümrük vergisi uygulanmasına onay verdi.
ABD'nin Çin'den ithal ettiği güneş panelleri ve lityum piller de sırasıyla %50 ve %25 gümrük vergisine tabi.
Çin'in önde gelen elektrikli araç üreticisi BYD, AB gümrük vergisinden kaçınmak için Türkiye'de 1 milyar dolarlık bir tesis inşa edecek. Çinli batarya üreticisi CATL de Almanya, Macaristan ve başka yerlerde fabrikalar planlıyor.