1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Çin’in yenilenebilir kurulumları dünyayı katlıyor

Çin’in yenilenebilir kurulumları dünyayı katlıyor

Çin'de yapım aşamasında olan rüzgâr ve güneş enerjisi miktarı dünyanın geri kalanının neredeyse iki katı.

Çin’in yenilenebilir kurulumları dünyayı katlıyor

Enerji Günlüğü - Dünya genelinde inşa halindeki büyük rüzgar ve güneş enerjisi santrallerinin yaklaşık üçte ikisi Çin'de bulunuyor. 

Çin, daha önce açıkladığı hedeften 6 yıl önce, 2024 yılı sonuna kadar, 1.200 GW kurulu rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesine ulaşma yolunda ilerliyor. ABD merkezli düşünce kuruluşu Global Energy Monitor'un (GEM) raporuna göre Çin, 339 gigawatt (GW) rüzgar ve güneş enerjisi inşa ederken bu düzey küresel toplamın %64’ünü oluşturuyor. 

ABD’NİN OLDUKÇA ÖNÜNDE

Çin’in ekleyeceği yenilenebilir enerji kapasitesi, 40 GW ile ikinci sırada yer alan ABD'nin ekleyeceği kapasite büyüklüğünün sekiz katından fazla. Rapora göre Çin'de yapım aşamasında olan 180 gigawatt (GW) şebeke ölçekli güneş enerjisi ve 15 GW rüzgâr enerjisi bulunuyor. Bu da inşa halindeki toplam rüzgar ve güneş enerjisi miktarını 339 GW'a çıkaracak.

Çin'in hidroelektrik enerjisindeki kapasite artışları olmadan bile 2030 yılı sonuna kadar yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkararak küresel yenilenebilir enerji hedefine ulaşacağı öngörülüyor.