1. HABERLER

  2. ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

  3. Çin malı otomobile yüzde 40 ek gümrük vergisi uygulanacak

Çin malı otomobile yüzde 40 ek gümrük vergisi uygulanacak

7 Temmuz’dan itibaren elektrikli olsun olmasın; Çin malı otomobillere ilave yüzde 40 gümrük vergisi uygulanacak.

Çin malı otomobile yüzde 40 ek gümrük vergisi uygulanacak

Enerji Günlüğü - 7 Temmuz’dan itibaren elektrikli, hibrit veya içten yanmalı fark etmeksizin; Çin malı otomobillere ilave yüzde 40 gümrük vergisi uygulanacak. Araç fiyatının yüzde 40’ı 7 bin doların altındaysa vergi 7 bin dolar olarak ödenecek. 

8639 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca, elektrikli, hibrit veya içten yanmalı fark etmeksizin; Çin Halk Cumhuriyeti menşeli otomobiller için ithalatta ilave gümrük vergisi uygulanacak. Ek gümrük vergisi; %40 ek vergi ile 7.000 dolar/adet seçeneklerinden yüksek olanı seçilerek uygulanacak. Yeni vergi uygulaması 07 Temmuz 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. 

İlave gümrük vergisi uygulaması; Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) listesinde 87’nci fasılda listelenen motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları, bunları aksam, parça ve aksesuarlarının tamamı için geçerli olacak. 

Uygulama, silindir hacmi fark etmeksizin; içten yanmalı motorla çalışan otomobiller ile elektrik motorlu ya da hibrit otomobiller ve elektrikli araç bataryalarını da kapsıyor. Geçen ayın ortalarında Amerika Birleşik Devletleri de Çin menşeli elektrikli araç ve güneş hücreleri için uyguladığı gümrük vergisini katlayarak arttırmıştı

Çin Halk Cumhuriyeti, özellikle elektrikli otomobiller konusunda birçok ülkede benzer gümrük uygulamalarıyla karşı karşıya. Çinli şirketler bu engeli aşmak için Latin Amerika, Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinde üretim tesisleri kurma yoluna gidiyor. Öte yandan hemen bütün Çinli elektrikli araç şirketleri öncelikle Çin içindeki satışlarına güveniyor. 

İlave gümrük vergisi kararı, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, geçen hafta resmi temaslarda bulunmak üzere Çin’e yaptığı ziyaretin ardından geldi. Ziyaret olumlu bir atmosferde tamamlamıştı. Ayrıca Türkiye, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurucu üyesi olduğu BRICS’e katılım konusundaki isteğini ilk kez geçen hafta resmi bir dille ifade etmişti.

İlgili Haberler