1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi kurma çalışmaları başlıyor

Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi kurma çalışmaları başlıyor

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin petrokimya alanında dışa bağımlılığını azaltacak ve dış ticaret açığını 4 milyar dolar azaltacak Ceyhan Petrokimya...

Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi kurma çalışmaları başlıyor

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin petrokimya alanında dışa bağımlılığını azaltacak ve dış ticaret açığını 4 milyar dolar azaltacak Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi kurulumu için çalışmalara başlanıyor.

2007 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile kurulması kararlaştırılan ve gelişmiş ülkelerin en önemli kalkınma kaynaklarından biri olan petrokimya endüstrisinin Türkiye’de gerçekleştirilecek ve Türkiye’yi petrokimyada global üretim üssü olarak konumlandıracak en büyük projesi olan Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi tanıtım toplantısı dün Adana'da Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un katılımıyla gerçekleştirildi. 

Rönesans Holding, Cumhurbaşkanlığı 2019-2021 orta vadeli ekonomik programı doğrultusunda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi’nin yönetimi ve altyapısının geliştirilmesini, iş ortakları Port of Rotterdam ve Adana Sanayi Odası ile birlikte yürütecek. Şirketin proje için yaptığı başvuru 21 Mart 2019 itibarıyla kabul edildi, atamaları yapıldı ve yönetici şirket tescili gerçekleşti.

Türkiye’yi petrokimyada global üretim üssü olarak konumlandıracak en büyük proje olan Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi, içinde rafineri, petrokimya tesisleri, termik santraller, liman hatta tersaneler olan çok geniş kapsamlı bir proje.

İLK YATIRIM POLİPROPİLEN TESİSİ OLACAK

Rönesans Holding’in Cezayir’in milli enerji şirketi Sonatrach ve Güney Koreli GS E&C ile 1,3 milyar dolar yatırımla ortak olarak hayata geçireceği Polipropilen Üretim Tesisi ise, bölgedeki yatırımların ilki olacak. 2023 yılında tamamlanmasını hedeflenen Polipropilen Üretim Tesisi, yıllık 450 bin ton üretim kapasitesiyle Türkiye’nin cari açığının azaltılmasına 450-500 milyon dolar arasında katkı sağlayacak. 1,3 milyar dolar tutarındaki yatırımla kurulacak tesis ile Türkiye’nin toplam polipropilen ihtiyacının yüzde 25’i karşılanacak.

Tarımdan savunma sanayine, otomotivden inşaata, tüketici ürünlerinden ilaç ve sağlık sektörüne hemen her alanda kullanılan polipropilen, Türkiye’nin ithal ettiği hammadde kalemleri arasında. Türkiye’nin polipropilen ithalatı ise yıllık yaklaşık 2,1 milyon ton seviyesinde.

TÜRKİYE’NİN DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALACAK

10 milyar dolar yatırımla gerçekleştirilecek olan proje Türkiye ekonomisine yıllık 2 milyar doları aşan katma değer sağlayacak. Bölgede, tüm parsellerin yatırımcılara tahsis edilmesiyle birlikte, ithal edilen petrokimya ürün gamının büyük bir oranının ülkemizde üretilmeye başlanması hedefleniyor. Bölgenin inşaası sırasında 10 yıl süreyle yaklaşık 40 bin, hizmete girdiğinde ise 10 bin kişiye istihdam sağlanacak.

Türkiye’nin ithalat kalemleri arasında petrokimya ürünlerini de içeren kimya sektörü, enerjinin ardından ikinci sırada yer alıyor. Petrokimya sektöründe sadece geçtiğimiz yıl Türkiye, 13 milyar doların üzerinde dış ticaret açığı verdi. Türkiye’nin bu bölgede üretilecek petrokimya ürünlerinde ithalatı ise yıllık 4,3 milyar dolar seviyesinde. Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi’nde, bu ithalatı ikame edecek şekilde, polipropilenin yanı sıra HDPE, LDPE, LLDPE, methanol, MDI, ABS, MMA, aceton, phenol, WCW, PMMA ve PET gibi farklı petrokimya üretimleri de gerçekleşecek. Böylece Türkiye’nin bu alandaki dışa bağımlılığının azalmasının yanı sıra ülke ekonomisine önemli bir katma değer sağlanacak.

TÜRKİYE’DEN DÜNYAYA AÇILAN KAPI

Yaklaşık 3 kilometre kıyı hattına sahip, 14 milyon metrekare alan üzerinde kurulacak Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi, BOTAŞ’a ait petrol ve doğalgaz boru hatları, doğalgaz çevrim ve termik santralleri ile Yumurtalık Serbest Bölgesi’ne yakın stratejik konumu, Mersin ve İskenderun Limanlarına yakınlığı nedeniyle ihracatın da önemli adresleri arasında yer alarak, “Türkiye’den dünyaya açılan kapı” olma özelliği taşıyacak.