Enerji Günlüğü - Limak Enerji'nin Siirt’te kurduğu 420 MW kapasiteli Çetin HES'in 134.2 MW'lik iki türbini ile 17.2 MW'ilk türbini devreye alındı. 134.2'lik son türbin yakında üretime geçecek.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Dicle Nehri en büyük kolu olan Botan Çayı üzerinde yapılan ve silindirle sıkıştırılmış beton tipindeki Türkiye ve Avrupa'nın en büyük barajı olan Çetin Barajı'nın üç ünitesinin devreye alındığını açıkladı. Her biri 134.2 MW'lik üç büyük ve bir küçük olmak üzere 4 türbinden oluşan santral yılda 1 milyar 175 milyon kWh elektriki üretecek.
Pakdemirli "Yerli ve yenilenebilir enerjinin payının artırılması bakımından son derece önemli olan bu barajın tamamlanarak milli ekonomiye katkı verir duruma gelmesi, ülkemizdeki enerji kaynaklı dış ticaret açığına olumlu yönde etki yapacak" açıklamasında bulundu.
Siirt'in Şirvan ve Pervari ilçeleri sınırları içerisinde bulunan Çetin Barajı ve Hidroelektrik Santrali, temelden 165 metre gövde yükseklikte inşa edildi. Çetin Barajı'nın maksimum işletme kotunda, 615 milyon metreküp su depolanacak, 37 kilometre uzunluğunda ve 12 kilometre genişliğinde bir göl alanı oluşacak.