Enerji Günlüğü - ÇEBİD Bodrum içme suyu isale hattının bir kez daha patlaması nedeniyle belediyeleri boru seçimi konusunda uyardı.
Çelik Boru Imalatçilari Dernegi (ÇEBID) bir basın açıklaması yaparak, Bodrum'da son dönemlerde sık sık su iletim hatlarında meydana gelen patlamalara istinaden yerel yönetimleri doğru boru seçimi konusunda uyardı.
ÇEBİD'in yayınladığı basın açıklaması şöyle:
“Bodrum Yarimadasi Acil Içme Suyu Projesi”nde kullanilan CTP (Cam Elyaf Takviyeli Plastik) malzemenin uygun olmamasi sebebiyle sık sık patlayan isale hattı hem can hem de mal güvenligini tehdit ediyor. ÇEBID, gerekli tedbirler alinmazsa, güvenilirligi gözetilmeksizin kullanilan borularin hem maddi hem manevi açidan çok daha büyük sorunlara yol açacagina dikkat çekiyor.
Su iletim hatlarinda isletme güvenligi dikkate alinmadan yapilan boru hatlarinda zaman zaman patlamalar meydana geliyor. Bu patlamalar sonucunda bir yanda agir maddi hasarlar olusurken, diger yanda ise halk magdur oluyor. Geçtigimiz günlerde Bodrum içme suyu hattinda yeniden yasanan patlama bunun en çarpici örnegi. Türkiye’nin cografi sartlari ve tektonik yapisi göz önüne alindiginda su iletim hatlarinda, yüksek basinca ve darbelere dayanikliligi ile ön plana çikan çelik boru kullanimi ise birçok avantaj sagliyor.
2011 yilinda Devlet Su Isleri Idaresi (DSI) tarafindan açilisi yapilan ve 2040 yilina kadar Bodrum’un içme suyu ihtiyacini karsilayacagi iddia edilen “Bodrum Yarimadasi Acil Içme Suyu Projesi”, yanlis projelendirme sonucunda kullanilan CTP (Cam Elyaf Takviyeli Plastik) malzemenin uygun olmamasi sebebiyle sik sik patlama haberleriyle gündeme geliyor. Ayni sekilde, daha önce Bolu, Bandirma, Afyon ve Ankara’da su iletim hatlarinda yanlis malzeme seçiminden dolayi meydana gelen ariza ve patlamalar yüzünden sik sik su kesintileri olmus ve halk zor durumda kalmisti.
Çelik Boru Imalatçilari Dernegi Genel Sekreteri Mehmet Zeren, “Son olarak, 27 Subat 2014 tarihinde Bodrum içme Suyu isale Hatti’nda tekrardan büyük bir patlama yasandı. Patlama sonucunda karayolunun kapanmasi ve su kesintisi yüzünden halkin yine magdur oldugu görülüyor. CTP borular kullanilarak yapilan söz konusu içme suyu hattinin çelik borularla degistirilmesi için geçtigimiz günlerde yeniden ihale açildi. Benzer bir duruma Bolu’da da rastliyoruz. Bolu’da sürekli patlayan CTP borularin çelik borular ile degistirilmesi yönünde geçtigimiz günlerde karar alindi. Böylesine yüksek maliyetlerle yapilan ve uzun yillar hizmet etmesi beklenen boru hatlari, maalesef yanlis boru seçimi nedeniyle ekonomik ömrünü tamamlayamadan yenilenmek zorunda kaliniyor. Hatlarin ekonomik ömrünü tamamlamadan yenilenmesiyle de kamu zarari olusuyor. ” dedi.
Mehmet Zeren yerel yönetimlerin ve ilgili kamu kuruluslarinin, boru hatti projelerini degerlendirirken maliyetin yani sira isletme güvenligi ve kullanim ömrü kistaslarini da göz önüne alarak malzeme seçimi yapmalari gerektigini vurguladi. Zeren, “Çelik borularin alternatifi olarak kullanilan CTP ve benzeri borularin baglantisi mansonlarla yapiliyor ve böylece bu hatlar yüksek basinç ve yer hareketlerine karsi dayaniksiz oluyor. Bu nedenle baglanti yerlerinde su sizintisi ve patlamalarin meydana gelmesi kuvvetle muhtemel. Çelik borular ise kaynak baglantisi ile birbirine baglanmakta ve sürekli bir hat olusturuyor. Bu nedenle çelik boru kullanilarak yapilan boru hatlari alternatif borulara göre yüksek basinca ve yer hareketlerine karsi daha dayanikli. Bu dogrultuda, simdiye kadar yasanan ve halkin can ve mal güvenligini tehlikeye atan içme suyu hatlarinda meydana gelen patlamalarin tekrarlanmamasi için, su iletim hatlarinda tüm özellikleriyle kendini kanitlamis olan çelik borularin kullanilmasi gerektigini yineliyoruz” diyerek sözlerini bitirdi.