1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. BP petrol kuyularındaki gazı yakmak yerine toplayacak

BP petrol kuyularındaki gazı yakmak yerine toplayacak

BP, Amerika’daki Permian Havzası’nda petrol kuyularından bir yan ürün olarak üretilen doğal gazı yakmak yerine toplamak ve yakalamak için altyapı çalışmalarına 1,3 milyar dolar harcayacak.

BP petrol kuyularındaki gazı yakmak yerine toplayacak

Enerji Günlüğü - BP, Amerika’daki Permian Havzası’nda petrol kuyularından bir yan ürün olarak üretilen doğal gazı yakmak yerine toplamak ve yakalamak için altyapı çalışmalarına 1,3 milyar dolar harcayacak.

BP, hidrokarbon sektöründe flaring olarak bilinen atık gaz yakma uygulamasına son vermek için kolları sıvadı. Şirket, karbondioksit (CO2) emisyonu açısından son derece tartışmalı olan bu uygulamayı ortadan kaldırmak için ABD’deki dünyanın en büyük kaya petrolü ve gazı havzası Permian'da petrol üretimi sırasında salınan doğal gazı yakalayacak ve toplayacak bir sistem inşa etmek için 1.3 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor. BP bu kapsamda bir boru hattı döşemeyi ve diğer altyapı çalışmaları planlıyor.

2025 YILINA KADAR ALEVLEME SONA ERECEK

Wall Street Journal’e açıklamalarda bulunan BP Amerika direktörü Dave Lawler, şirketin 2025 yılına kadar Flare sistemini (alevleme) sona erdireceğini açıklayabileceğini kaydetti. 

Flare sistemini (alevleme) ortadan kaldırmak için gerekli altyapının bazı kısımlarını şimdiden inşa etmeye başlayan BP, Permian’da uygulamayı önemli ölçüde azalttı. Sahada flaring oranı 2019'un son çeyreğinde yüzde 16 iken, bu oran şimdilerde sadece yüzde 2’nin altına düştü.

HEM ÇEVREYE HEM KESEYE ZARAR

Flare sistemi (alevleme) petrol ve gaz çıkarma sahalarında, çeşitli başlatma, bakım, test, güvenlik ve acil durum amaçları için kullanılıyor. Üretim alevlenmesi olarak bilinen uygulama, bir petrol kuyusunun istenmeyen ilişkili petrol gazını atmak için de kullanılabiliyor. Sistem sadece atmosferi kirletici bir uygulama değil, yakalanabilen ve satılabilen doğal gaz yakıldığı için aynı zamanda zarar verici bir uygulama. Bununla birlikte, gazı yakalamak ve bir işleme tesisine taşımak için bir altyapı olmadığında, petrol üreticilerinin pek fazla seçeneği olmuyor. Petrol ve gaz endüstrisi alevleme uygulamasıyla her yıl yaklaşık 150 milyar metreküp doğal gaz yakıyor.