Enerji Günlüğü - BP, ulaştırma sektöründe elektrikli araçların yaygınlaşması ve teknolojik gelişimin etkisiyle 2040'lı yıllarda petrol talebini plastik ürünlerin belirleyeceğini açıkladı.
İngiltere merkezli çok uluslu petrol şirketi BP'nin dün yayınladığı Enerji Görünümü 2035 raporuna göre, 2030'lara kadar petrol talebinde büyümenin ana yönlendiricisi olan ulaştırma sektörü, elektrikli otomobillerin yaygınlaşması ve ulaştırma sektöründe teknoloji devrimlerinin etkisiyle 2040'larda yerini plastik ürünlere bıracak.
PETROL TALEBİ YAVAŞ DA OLSA BÜYÜYECEK
BP, global petrol talebinin gelecek 20 yılda, önceki 20 yıla göre daha yavaş bir hızla da olsa yılda ortalama yüzde 0.7 oranında büyümeye devam edeceğini öngördü.
BP, 2035'e kadarki dönemde global petrol talebinde geçtiğimiz 20 yılda 1 milyon varil/gün civarında olan büyümenin 400 bin varil/gün civarına düşeceğini tahmin ederken, 2035'te toplam petrol tüketiminin 100 milyon varil/gün civarında olacağını tahmin etti. Petrol talebinin 2040'lardan önce tepe yapması da beklenmiyor.
Ulaşım sektörü, petrol talebindeki artışın üçte ikisine karşılık geliyor. Bu kapsamda, otomobillere yönelik petrol talebi günde 4 milyon varil civarında artış gösteriyor. Bu artış, global otomobil filosundaki iki kat artışla destekleniyor. 2015'te 1,2 milyon adet olan elektrikli otomobil sayısının, 2035'te 100 milyon adede (global otomobil filosunun yaklaşık %5'i) yükseleceği varsayılıyor. Raporda, otonom otomobiller, araç paylaşma ve havuz sistemi gibi otomobil pazarını etkileyen daha geniş mobilite devriminin etkisini hesaba katacak iki örnekleyici senaryo yapılandırılıyor.
Petrol talebindeki artışın yavaşlayan hızına karşılık küresel petrol kaynaklarının bolluğundan söz edilen raporda, petrolün bolluğunun, Ortadoğu, OPEC, Rusya ve ABD gibi düşük maliyetli üreticilerin rekabet avantajlarını, daha yüksek maliyetli üreticilerin zararına olacak şekilde kendi pazar paylarını artırmak için kullanmalarına neden olabileceği tahmini yapılıyor.
PETROLE TALEPTE ÇİN BAŞI ÇEKECEK
Rapora göre, 2035'e kadar olan dönemde petrolle ilgili talep artışının tamamı yükselen pazarlardan gelecek ve bu artışın yarısının kaynağı Çin olacak.