Enerji Günlüğü - BOTAŞ Genel Müdürlüğü, İpraş-Haramidere ürün boru hattının BOTAŞ’ın bir projesi olmadığını açıkladı.
BOTAŞ'tan konu ile ilgili yapılan açıklamada, bazı yayın organlarında yayınlanan haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, İpraş-Haramidere ürün boru hattı projesinin BOTAŞ’ın bir projesi olmadığı, proje amacına uygun şekilde tamamlanamadığı için BOTAŞ’ın alternatif çözüm bulmak üzere görevlendirildiği ancak gösterdiği tüm çabaya rağmen bir sonuç alamadığı ifade edildi.
Açıklamda, projenin dönemin Bayındırlık Bakanlığı Demiryolları Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü (DLH) tarafından Petrol Ofisi Genel Müdürlüğü adına, İnşaatına 1977 yılında başlanılan ve Tüpraş/İzmit Rafinerisinden üretilen akaryakıtın Haramidere dolum tesislerine aktarılmasını amaçladığı belirtildi.
Bu boru hattının İstanbul Boğaz Geçişi hariç kara kesimindeki bölümünün tamamlandığı ancak Boğaz Geçişi bitirilmediği için projenin geçici kabulünün yapılmadığı ve projenin atıl hale geldiği kaydedilen açıklamada, atıl durumdaki yatırımın ekonomiye kazandırılabilmesi için alternatif kullanım imkanlarının araştırılması için 26.10.1990 tarihli protokol ile hattın BOTAŞ'a devredildiği bilgisi verildi.
HAT YÜKSEK BASINÇLI İLETİM HATTI OLAMAZ
Devir sonrası BOTAŞ tarafından yapılan proje ve boru hattı incelemesi neticesinde, bu hattın yüksek basınçlı doğal gaz iletim hattı olarak kullanılamayacağının tespit edildiği belirtilen açıklamada, doğalgaz dağıtım hattı olarak kullanılabilme imkanlarının araştırılması için ise İGDAŞ ve İZGAZ ile görüşmeler yapıldığı ama bunun da mümkün olamayacağının anlaşıldığı kaydedildi. Bunun üzerine boru hattının bir kısmının İstanbul Büyükşehir Belediyesi-İSKİ Genel Müdürlüğü ve bir kısmının da Kocaeli Büyükşehir Belediyesi-İSU Genel Müdürlüğü'ne su şebekesinde yararlanılmak üzere devredilmesinin kararlaştırıldığı ifade edildi.
Açıklamada, "Ancak İpraş-Haramidere akaryakıt boru hattının proje eksikliklerinin bulunması nedeniyle de, söz konusu Belediyelere devri yapılamamıştır. Sonuç olarak, proje amacına uygun şekilde tamamlanamadığı için BOTAŞ’ın alternatif çözüm bulmak üzere görevlendirildiği ancak gösterdiği tüm çabaya rağmen bir sonuç alamadığı bu konuda BOTAŞ’ı suçlamak ve kamuoyu önünde itibarsızlaştırma girişimi üzücü ve hakkaniyetten yoksun bir davranıştır." ifadesi kullanıldı.