1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Birol: Petrol ve gaz üreticileri ekonomilerini çeşitlendirmeli

Birol: Petrol ve gaz üreticileri ekonomilerini çeşitlendirmeli

Enerji Günlüğü - IEA Başkanı Fatih Birol, enerji verimliliği alanında sağlanan ilerleme ve elektrikli araçların petrol talebini azaltmasına işaret ederek,...

Birol: Petrol ve gaz üreticileri ekonomilerini çeşitlendirmeli

Enerji Günlüğü - IEA Başkanı Fatih Birol, enerji verimliliği alanında sağlanan ilerleme ve elektrikli araçların petrol talebini azaltmasına işaret ederek, petrol ve gaz üreticisi ülkelerin gelir kaynaklarını çeşitlendirmeleri gerektiğini söyledi.

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol ajansın 'Üretici Ekonomiler için Görünüm' adlı yeni raporuna ilişkin yaptığı değerlendirmede, dünyanın en büyük petrol ve gaz üreticilerinin enerji gelirlerine bağımlılıklarını azaltmak için görülmemiş bir baskı altında olduklarını, enerji verimliliği alanında sağlanan ilerleme ve elektrikli araçların petrol talebini azaltmasının, bu ülkelerin mali durumlarını zayıflatmasının söz konusu olduğunu bildirdi. 

Büyük petrol üreticisi ülkelerin gelir kaynaklarını çeşitlendirmek konusunda adım atmamaları veya bu adımların yetersiz kalması halinde hem üretici ekonomilerin hem de global piyasaların risklerle karşı karşıya kalacaklarını belirten Birol, "Petrol ve gaz üreticisi ülkelerin kalkınma modellerinde temel değişiklikler yapmaya ihtiyaçları olduğuna inanıyorum" diye konuştu. 

80 dolar/varil seviyesindeki bir petrol fiyatı üzerinden hesaplandığında büyük petrol ve gaz üreticisi ülkelerin elde ettikleri gelirin yılda kişi başına ortalama 1.800 dolar olduğunu belirten Birol, kayaç petrolü üretiminin artması ve talepteki gelişmelerin etkisi ile 2030'a kadar bu gelir miktarının yüzde 30 azalarak 1,250 dolara ineceğini öngördüklerini vurguladı. 

EMSALSİZ ZORLUKLAR UFUKTA

IEA Üretici Ekonomiler için Görünüm adlı yeni raporunda, büyük petrol ve doğal gaz ihracatçılarının geçen on yıllarda birçok çalkantıyı savuşturduğunu ama reform ve ekonomik çeşitlenmeye yönelik yenilenmiş taahhüdün küresel ekonominin değişen dinamikleri ile başa çıkma için yaşamsal olacağını belirtti. IEA, bunların kayaç gibi yeni kaynaklardan üretim, petrol talebinin büyüme hızının belirsizliği ve yeni enerji teknolojilerinin gelişmesini içerdiğini belirtti.

Ajans raporunda Irak, Nijerya, Rusya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Venezüella'yı inceledi. Rapor, bu ülkelerin fiyat ve politika senaryoları değişikliği altında 2040'a nasıl çıkacaklarını değerlendirdi.