1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Binalarda güneşi takip eden PV'lerle verimlilik arttırılacak

Binalarda güneşi takip eden PV'lerle verimlilik arttırılacak

Enerji Günlüğü - 2020 yılında net sıfır enerjili binalar hedefi için güneşe uyarlı PV’lerin etkili olacağı ve verimliliği yüzde 30-40 oranında...

Binalarda güneşi takip eden PV'lerle verimlilik arttırılacak

Enerji Günlüğü - 2020 yılında net sıfır enerjili binalar hedefi için güneşe uyarlı PV’lerin etkili olacağı ve verimliliği yüzde 30-40 oranında arttıracakları ifade edildi.

Solar TR2016’nın ikinci gününde, ‘Solar Entegre Binalar’ oturumunda konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Vefa Orhon, dünya enerji tüketiminin yüzde 40’ını, sera gazı üretiminin ise üçte birini üreten binalar konusunda yapılacak düzenlemelere dikkat çekerek, binaların dış cephelerine PV entegre edilmesine yönelik çeşitli uygulamalar konusunda dünyadan örnekler verdi. 

2020 yılı sonuna kadar Avrupa Birliği’nde tüm binaların ‘net sıfır enerjili’ olacağını, 2018 itibariyle inşa edilen tüm binaların da bu doğrultuda planlanacağını anlatan Doç. Dr. Orhon,yaşanan gelişmeler doğrultusunda, güneş enerjili binaların önem kazandığını belirterek, “PV panellerle kaplanmış binalarda güneşin konumu dolayısıyla verimliliğin düşmesine karşı geliştirilen güneşe uyarlı, yani güneşi takip eden, adaptif PV cepheleri üretiliyor. PV panellerin verimliliğini artırmak için adaptif hale getirilen sistem, cephelere konulan sabit panellere oranla yüzde 30-40 oranında verim artışı sağlıyor. Bu sistemin bakım masraflarının yüksek, karmaşık olduğu yönünde eleştiriler olsa da bunlar zamanla çözülecek dezavantajlar... Yazılım ya da sensörle panellerin güneşi takip etmesi konusunda çeşitli araştırmalar sürüyor. Burada çeşitli çözümler orataya çıkacak. Maliyetler önümüzdeki yıllarda düşecek. Deneme aşamasında bile bu sistemlerin ne kadar verimli olduğu ortaya çıkıyor. 2020 yılında net sıfır enerjili binalar hedefi için güneşe uyarlı PV’ler etkili olacaktır.” dedi.

Organik PV (OPV) kullanılan bina örneklerini de paylaşan Doç. Dr. Orhon, Türkiye’de OPV kullanılmasa da konu üzerine çalışmaların arttığı yönünde bilgi verdi. 

Oturumda konuşan Harran Üniversitesi’nden Yard. Doç. Dr. Nurettin Beşli ise Türkiye’nin solar verimlilik haritasını çıkarmak üzere yaptıkları çalışmaları anlattı. Çalışmanın sonuçları yeşil binaların tasarlanması açısından ihityaç duyulan bazı verilerin ortaya çıkmasına yardımcı olacak. 

Melis ÇALAPKULU & Özgür GÖZLER - Enerji Günlüğü 

 

İlgili Haberler