1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Binalarda enerji performansı kriterlerinde çıta yükseliyor

Binalarda enerji performansı kriterlerinde çıta yükseliyor

Yüksek enerji performanslı bina düzenlemesi, 2023 yılı başında yürürlüğe girecek. 

Binalarda enerji performansı kriterlerinde çıta yükseliyor

Enerji Günlüğü - Yüksek enerji performanslı bina düzenlemesi, 2023 yılı başında yürürlüğe girecek. 

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlandı. 

Yönetmelikle beraber Neredeyse Sıfır Enerjili Bina (NSEB) kavramı 01 Ocak 2023 tarihinden itibaren yürürlük kazanacak şekilde, mevzuattaki yerini almış oldu. 

ASGARİ %10 YENİLENEBİLİR KAYNAK KULLANILACAK
Yüksek enerji performansına ve aynı zamanda belli oranda yenilenebilir enerji kullanımına sahip olan binaları ifade eden NSEB’lerin Enerji Kimlik Belgesindeki enerji performans sınıfının B veya daha iyi olması ve aynı zamanda binanın birincil enerji ihtiyacının en az %10’u oranında yenilenebilir enerji kullanımına sahip olması zorunlu olacak. Ancak bu hüküm, 01 Ocak 2023 ile 01 Ocak 2025 tarihleri arasında %5 olarak uygulanacak. 

GENİŞ İNŞAAT ALANINA KURULAN BİNA NSEB OLACAK
Toplam yapı inşaat alanı 2.000m2 ve üzeri olan binaların NSEB olarak inşa edilmesi de mecburi olacak. Bu hüküm de 01 Ocak 2023 ile 01 Ocak 2025 tarihleri arasında 5.000m2 olarak uygulanacak. Bu binaların mimari, mekanik ve aydınlatma projelerinin mevzuata uygunluğunu gösteren EK-10 basşlıklı Ön Hesap Sonuç Formu da Yönetmeliğe eklendi. Formun BEP-TR yazılımı ile hazırlanarak ruhsat eki projelerle birlikte sunulması zorunlu olacak. Ancak 3194 sayılı İmar Kanununun 26. maddesine göre avan proje esas alınarak yapı ruhsatı düzenlenmesi durumunda Ön Hesap Sonuç Formu aranmayacak. 

Yönetmeliğe eklenen bir hükümle sonradan NSEB kriterlerini edinen binalar için düzenlenen enerji kimlik belgesinde, bu durum ayrıca belirtilecek. 

Bir diğer değişiklik ise enerji kimlik belgesinin isteğe bağlı kat mülkiyetini haiz her bir bağımsız bölüm veya farklı kullanım alanları için düzenlenmesiyle ilgiliydi. Bundan böyle Enerji Kimlik Belgesinin, binanın tamamı için hazırlanması şart olacak. 

Yönetmelik; merkezi ısıtma sistemi olan binalardaki verimlilik kriterlerini tarif eden hüküm ile 20.000m2 üzerindeki binalarla ilgili yenilenebilir enerji kaynakları kullanımını detaylandıran hüküm yürürlükten kaldırdı.