1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Batarya Teknolojileri Zirvesi başladı

Batarya Teknolojileri Zirvesi başladı

Pil Batarya Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği PİLDER tarafından bu yıl ikinci kez düzenlenen Batarya Teknolojileri Zirvesi, bugün (25 Eylül) Bilişim Vadisi Gebze’de başladı. 

Batarya Teknolojileri Zirvesi başladı

Enerji Günlüğü - Bu yıl ikincisi yapılan Batarya Teknolojileri Zirvesi’nin, dünya genelinde halihazırda 2,6 TWh seviyesinde bulunan ve 2030'a gelindiğinde tam 3,5 kat artarak 9 TWh'a ulaşması beklenen batarya üretim kapasitesinde Türkiye’nin oynayabileceği rol ve bu alanda atılması gereken adımlar açısından da belirleyici olması bekleniyor.

ZİRVE DEVAM EDİYOR

Bu alanda yenilikçi fikirleri paylaşmak, en son teknolojik gelişmeleri ve ayrıca uluslararası perspektifleri Türkiye’ye taşımak amacı güden Batarya Teknolojileri Zirvesi, Türkiye dahil 12 ülkeden ve tamamı sektörün kalbinden gelen katılımcıları ile iki gün boyunca enerji gündemini belirleyecek. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi de zirvenin ‘Stratejik Patnerliği’ni üstleniyor. Zirve yarın da devam edecek. 

DÜNYA GENELİNDE SON DURUM 

Enerjide ‘oyun değiştiren’ olarak kabul edilen ve özellikle ‘yenilenebilir enerji’ sektörünü büyütecek olan batarya teknolojileri, bugün dünyada üzerinde en çok yatırım ve Ar-Ge yapılan alanlar arasında yer alıyor. Dünya genelinde batarya üretim kapasitesi halihazırda 2,6 TWh seviyesinde bulunuyor. Ancak, 2030'a gelindiğinde bu rakamın büyük bir sıçrama yaparak 3,5 katına, yani 9 TWh'a ulaşması bekleniyor. Ülkemiz için de geçerli olan bu talep artışı bu alandaki ihtiyacın yerli üretimle karşılanması gerekliliğini ortaya koyuyor.

Batarya Teknolojileri Zirvesi’nde ele alınan ana konu başlıkları şöyle: 

- Batarya Teknolojileri ve Gelecek Trendleri

Hangi teknolojik gelişmelerin bataryaların kapasitesini, şarj süresini ve enerji yoğunluğunu etkileyebileceğini öğrenmek isteyenler için düzenlenen bu oturumlarda batarya teknolojisinin mevcut durumu, son gelişmeler, yenilikler ve yakın gelecekteki potansiyel trendler hakkında ayrıntılı bilgiler katılımcılarla paylaşılacak. 

- Batarya Yönetim Sistemi, Enerji Yönetim Sistemi

Odak noktası, bataryaların verimliliğini, güvenliğini ve kullanım ömrünü en üst düzeye çıkarmak için gerekli olan batarya yönetim sistemleri olan bu oturumda, bu sistemlerin nasıl çalıştığı, neden önemli oldukları ve uygulamadaki rolleri hakkında katılımcılarla kapsamlı bir bakış açısı paylaşılacak.

- Batarya Üretim Teknolojileri

Ankara Polatlı’da da bir örneği bulunan Giga Fabrikalar ve bunların farklı makine ve üretim teknolojileri ile üretim süreci optimizasyonu batarya üretim teknolojilerinin ana çerçevesini oluşturacak.

- Batarya Enerji Depolama Sistemleri (BESS)

Büyük miktarda elektrik enerjisi depolama, elektrik dağıtımı, yenilenebilir enerji ve elektrikli araç hızlı şarj pazar segmentlerinin temel bileşenini oluşturuyor. BESS tasarım temelleri ve farklı mimariler zirvede derinlemesine ele alınacak. 

- E-Mobilite

Artık hayatımızın her alanında olan elektrikli Araçlar, e-Scooterlar, e-bisikletler, yardımcı e-araçlar ve daha fazlası, hepsi batarya kullanıyor. Farklı uygulamalar farklı ihtiyaçlar. E-mobilite pazarının gereksinimlerini karşılamak için farklı kimyalar ve teknolojiler zirvenin bir diğer ilgi çekici konu başlığı olacak.

- Akü Sertifikasyonu ve Güvenliği

Batarya güvenliği kullanıcılar için büyük bir endişe kaynağı. Bu oturumda, bataryaların güvenliğini garanti altına almak için yapılan testler, sertifikasyon süreçleri ve uluslararası standartlar hakkında bilgiler verilecek.

- Bataryaların İkincil Kullanımı ve Geri Dönüşümü

Ömrünü tamamlamış piller çevresel ve ekonomik zorlukları beraberinde getirmektedir. Bu oturumda kullanılmış pillerin ikincil kullanım potansiyeli, geri dönüşüm yöntemleri ve bu süreçlerin çevre üzerindeki olumlu etkileri ele alınacak.