Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği Bakanı ve BaşmüzakereciEgemen Bağış Türkiye’nin Avrupa Birliği ile enerji faslını açamadığını söyledi. Enerji faslını sabote ederek kimsenin bir şey kazanamayacağını da sözlerine ekledi.
The Economist Avrupa Enerji Zirvesi'nin Swissotel'deki gala yemeğine katılan Bağış, burada yaptığı konuşmada, "Avrupa Birliği ile enerji faslını maalesef açamadık" diyen Bağış, şöyle devam etti:
"Akdeniz'de ufacık bir ada, kendi enerji sorunu yok ama bu konuda önemli zorluklara, enerji problemlerine yol açabiliyor. 500 milyon Avrupalıyı rehin alabiliyor. Bu aslında hepimizin ortak geleceği, ortak sorunlarımız. Bunlara çare bulmamız lazım. Türkiye'nin enerji faslını sabote ederek kimse bir şey kazanamaz ama başkaları bundan yarar sağlayabilir. Bu Avrupa Birliği'nin de sorunu aslında. Ekonomik krizin en önemli nedenlerinden birisi de burada yatıyor. BugünAB'de tünelin ucundaki ışık kapandı artık. Bu ışığı yakabilecek yegane ülke Türkiye. Bunu 500 milyonluk Avrupa Birliği'ne benim anlatmam zor. Bunun için dostlara ihtiyacımız var. Birlikte çalışarak, ortak sıkıntıları çözmemiz lazım. Enerji konusunda kendi rolümüzü, sorumluluklarımızı yerine getirmemiz lazım."
"BUGÜN AB'DE TÜNELİN UCUNDAKİ IŞIK KAPANDI ARTIK”
Türkiye'yi her alanda olduğu gibi enerji alanında da dünyanın önde gelen ülkelerinden yapmak için çalıştıklarını söyleyen Bağış, bu tür toplantılarda, ortak sıkıntılara çare aradıklarını belirtti. Bağış, "Bugün AB'de tünelin ucundaki ışık kapandı artık. Bu ışığı yakabilecek yegane ülke Türkiye" dedi.
Bağış, Türkiye'nin çok stratejik bir durumda bulunduğunu vurgulayarak, "Avrupa Birliği ile görüşmeler, fasıllar yürütüyoruz. Fasıllardan bir tanesi de enerji.AB'nin enerji ihtiyacının yüzde 75'i bizim güney ya da doğumuzda. Enerji dağıtımı yapmak isteyen bir ülke, Türkiye'nin yardımına muhtaç" diye konuştu.
‘BİZ DEMOKRASİYE YATIRIM YAPIYORUZ’
Bağış, yatırımların aynı zamanda demokrasiye yapılan yatırımlar olduğunu dile getirerek,"Türkiye bu gelişmelerin yanı sıra, aslında en şeffaf, demokratik günlerini geçiriyor. Ermeni vatandaşlar için Akdamar Kilisesi açıldı. Aynı zamanda Sümela Manastırı ayin için kullanılabiliyor. Aleviler için önemli çalışmalar yaptık ve yapıyoruz. Başörtülü kızlarımız üniversiteye giremiyordu. Başörtülü hanımlar AB ülkelerinde bile haklarını kullanabiliyordu ancak kendi ülkelerinde kullanamıyordu. Artık bunlar değişiyor. Türkiye'de artık başörtüsüyle meclise bile girilebilecek. Bu bir ülke için çok sağlıklı bir gelişme" diye konuştu.
Demokratikleşme paketine de değinen Bağış, şunları söyledi:
"Pakete göre artık Türkiye'de başka insanların yaşam şekline müdahale yapılırsa, bu suç olacak ve cezalandırılacak. Mini etek ya da başörtüsü olsun. Bütün çağdaş demokrasilerde olduğu gibi bizde de böyle olacak. Demokrasi topallıyorsa ekonomi ölmüş demektir. Biz demokrasiye yatırım yapıyoruz ve bu sayede ekonomide gerçek bir gelişme görebiliyoruz."
Katılımcıları Türkiye'ye yatırım yapmaya davet eden Bağış, "Büyük hedeflerimiz var. Dün Marmaray'ı açtık. Avrupa ile Asya'yı deniz altından birleştirdik. Uluslararası kargo, çok daha iyi bir şekilde ulaşılabilir olacak. Bu sayede uluslararası ticarete yeni bir dinamik gelecek" şeklinde konuştu.