1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Avrupa`da solar vergisi kavgası

Avrupa`da solar vergisi kavgası

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği'nin solar ekipmanlardaki yüksek gümrük vergilerine karşı çıkanlar seslerini yükseltiyor.Avrupa Birliği ülkelerinde,...

Avrupa`da solar vergisi kavgası

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği'nin solar ekipmanlardaki yüksek gümrük vergilerine karşı çıkanlar seslerini yükseltiyor.

Avrupa Birliği ülkelerinde, fotovoltaik sektöründeki ticari kısıtlamalara karşı oluşan ve içinde 30'dan fazla şirketin yer aldığı Solar Alliance for Europe Platformu (SAFE) hareketlendi. Üyeleri arasında BayWa, MVV, EnBW, Schletter, IBC Solar gibi markaların da yer aldığı Platform, geçtiğimiz günlerde Berlin'de bir basın yemeği düzenledi.

PV Magazine'e göre bu organizasyonun nedeni, Avrupa Birliği ülkelerinde, Birlik dışından gelen solar ekipmanlarına karşı uygulanan ve Aralık 2015 sonrasında da uygulanma ihtimali bulunan kısıtlamalara karşı kamuoyu oluşturmak.

Platform bünyesindeki üyelerin ortaya attığı ve cevabı üzerinde tartışma yürütülmesini istediği soru şu: Ticaret kısıtlamada kamu yararı var mıdır, yok mudur?

Solar ekipmanlarıyla ilgili ticari kısıtlamalara karşı SAFE'in geliştirip ortaya koyduğu argümanlar ise oldukça tanıdık. Bunlardan biri şu: Şayet ticari kısıtlamalar olmasaydı, şu anda modüller yüzde 20, kurulum maliyetleri de yüzde 10 daha düşük olurdu. Ayrıca, kısıtlamalar olmasa orta vadede (3-7 yıl arasında) güneş enerjisinden üretilen elektrik kWh başına 5 Euro/Cent’in altına düşebilir. Oysa minimum satış fiyatı uygulamasından dolayı, bu düşüşler gerçekleşemiyor.

Ticari kısıtlamalara karşı geliştirilen bir ikinci argüman ise şöyle: Minimum satış fiyatı uygulaması kalktığı an kurulum fiyatları düşer ve pazar yeninden canlanır.

Üçüncü argüman ise Almanya'daki elektrik üretim şirketi MVV'nin yetkilisi Krawinkel Holger'in ifadesiyle "minimum satış fiyatı uygulamasının kalkması, iklim koruma ve enerji politikasını da pozitif yönde etkileyecek."

Almanya Bilim Bakanlığı'nın Ocak 2015'te yayınladığı bir rapora göre, ülkenin yıllık 2.5 GW'lik ilave yıllık kurulumu gerçekleştiremeyişinin nedeni de minimum satış fiyatı uygulaması...

Holger'e göre, fotovoltaik fiyatlarının düşmesi halinde güneşten elektrik üretim sektörü daha rekabetçi bir noktaya gelecek. Bu sayede, güneş elektriğinin fiyatlarında sübvansiyonsuz bir şekilde kWh başına 5 Euro/Cent'ler görülebilir.

SAFE üyeleri kısıtlamaların kaldırılmasını talep ederken, tarih boyunca zayıf olanların yeni değişikliklere ayak uyduramayıp gümrük vergileriyle kendilerini koruma yolunu seçtiklerine dikkat çekmeyi de ihmal etmiyor.

AB Komisyonu'nun bu konuda nasıl bir karara varacağını şimdiden söylemek zor. Holger Krawinkel’e göre Fransa ve İspanya, kendi güneş enerjisi endüstrilerini gümrük vergileri yoluyla korumak istiyor. İtalya ise böyle davranmıyor.

Birlik dışından gelen solar ekipmanlarına uygulanan ticari kısıtlamalara ilişkin davanın duruşmaları Eylül ayı ortasına kadar devam edecek. Muhtemelen o tarihlerde, söz konusu kısıtlamaların uzatılması veya durdurulması kararı verilebilecek.

Eğer o tarihe kadar Komisyon'dan bir karar çıkmazsa, AB karar süreçleri içinde mevcut uygulamanın uzatılabileceği ifade ediliyor. Komisyon uygulamanın devamına karar verirse, kısıtlamalar 5 yıl daha devam edebilecek.

Etiketler : , ,