1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Atıkların geri kazanımında HoReCa sistemi uygulanacak

Atıkların geri kazanımında HoReCa sistemi uygulanacak

Enerji Günlüğü -  Atıkların yoğun olarak bulunduğu otel, restoran, eğlence yerleri ve kafe gibi mekânlarda oluşan evsel nitelikli geri kazanılabilir...

Atıkların geri kazanımında HoReCa sistemi uygulanacak

Enerji Günlüğü -  Atıkların yoğun olarak bulunduğu otel, restoran, eğlence yerleri ve kafe gibi mekânlarda oluşan evsel nitelikli geri kazanılabilir atıklar diğer organik atıklarla karışmadan ayrı olarak toplanacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı atık yönetiminde HoReCa ( hotel, restoran, eğlence yerleri ve cafe isimlerinin kısaltılmışı) sistemini başlatıyor. HoReCa ile geri kazanılabilir (cam, plastik, kâğıt/karton, metal gibi) atıkların yoğun olarak bulunduğu otel, restoran, eğlence yerleri ve kafe gibi mekânlarda oluşan evsel nitelikli geri kazanılabilir atıklar diğer organik atıklarla karışmadan ayrı olarak toplanıyor. 

HoReCa ile cam, plastik, kâğıt/karton, metal gibi atıklar ekonomiye geri kazandırılıyor. Bu kapsamda da depolama alanına giden atığın azaltılarak atık yönetiminde maliyetin azaltılması, doğal kaynakların korunması ve daha yüksek miktar ve kalitede geri kazanımın sağlanması hedefleniyor.

SİSTEM CAM ATIKLARIN YOĞUN OLDUĞU İLLERDE BAŞLATILDI

HoReCa, İstanbul, İzmir ve Bursa gibi cam ambalaj atıklarının yoğun oluştuğu illerde başlatıldı. Önceden toplama oranlarının düşük olduğu bölgelerde bu uygulama ile cam ambalaj atıklarında toplama verimi ve oranının en az yüzde 50 oranında yükseldiği, çöp depolama sahasına giden cam ambalaj atıklarının da aynı şekilde azaldığı tespit edildi. 

Uygulama çerçevesinde, çalışanların oluşan cam ambalaj atıklarını diğer atıklardan ayırmaları konusunda bilgilendirmesi, uygun ekipman tasarımı ve yerleşimi, ekipmanların doluluk oranlarının izlenerek uygun toplama zamanının ve sıklığının belirlenmesi gibi çalışmalar yürütülerek maliyetler asgari seviyeye indirgeniyor. Bu uygulamalardan elde edilecek çıktılar ise özellikle turizm bölgeleri olmak üzere Ülke genelinde tüm ambalaj atıklarını (metal, kâğıt/karton, plastik gibi) kapsayacak şekilde yaygınlaşmasına olanak sağlayacak. 

ÜLKE EKONOMİSİNE YILDA 3 MİLYAR DOLAR KATKI

Konuyu değerlendiren Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, HoReCa ile atık yönetimde yeni bir uygulamayı başlattıklarını ifade ederek, “Ülkemizin atık yönetim stratejisinin en önemli ilkelerinden birisini atıkların geri dönüşümü oluşturmaktadır. Tüm dünyada, üstünde özellikle durulan bir husus olan geri dönüşümün doğal kaynakların korunması, enerji ve hammadde tasarrufu ile birlikte atık yönetim maliyetlerinin azaltılması, atık yönetiminde daha yeni teknolojilerin geliştirilmesi ve böylelikle de istihdama katkı sağlaması gibi önemli faydaları bulunmaktadır. Bakanlığımızın yoğun çalışmaları sonucu geri dönüşüm faaliyetlerimiz ülkemize yıllık 3 milyar TL’nin üzerinde katma değer ve 60 bin kişi doğrudan istihdam sağlayan bir sektör haline gelmiştir. 2023 yılına kadar hedefimiz 10 milyar TL katma değer ve 100 bin kişinin üzerinde doğrudan istihdam rakamlarına ulaşmaktır. ” dedi.