1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Arslan: İş kazaları her yıl 80 milyar TL kaybettiriyor

Arslan: İş kazaları her yıl 80 milyar TL kaybettiriyor

Enerji Günlüğü - Elder Başkan Yardımcısı Yaşar Arslan, Türkiye’de iş kazalarının ülke ekonomisine yılda 80 milyar lira kaybettirdiğini belirterek,...

Arslan: İş kazaları her yıl 80 milyar TL kaybettiriyor

Enerji Günlüğü - Elder Başkan Yardımcısı Yaşar Arslan, Türkiye’de iş kazalarının ülke ekonomisine yılda 80 milyar lira kaybettirdiğini belirterek, iş sağlığı ve güvenliğinin arttırılması gerektiğini söyledi. 

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği Başkan Yardımcısı Yaşar Arslan, açılışta yaptığı konuşmada, elektrik dağıtım sektörünün tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfında yer aldığını hatırlatarak “Elder olarak tüm dağıtım şirketlerimizden sağlam bir iş sağlığı güvenliği kültürü oluşması, sektöre emek veren tüm çalışanlarımızın en üst seviyede iş güvenliği şartları altında çalışması için bu konudaki bilincin arttırılmasını kendimize misyon edindik” dedi. Güvenli, verimli ve sağlıklı bir çalışma hayatından sadece çalışanlar ve işverenler değil, toplum ve ülkenin de büyük fayda gördüğünü anlatan Arslan “Ne yazık ki ülkemizde ve dünyamızda her dakikada dört çalışan iş kazası ve hastalıklardan hayatını kaybediyor. Türkiye’de ocak ayında 141 çalışanımız iş kazaları ve meslek hastalıklarından hayatını kaybetti” dedi. 

Tüm dünyada iş sağlığı ve güvenliği konusunun Birleşmiş Milletler seviyesinde ele alındığına işaret eden Arslan şunları söyledi: 

“Dünyanın hangi ülkesine giderseniz gidin, iş sağlığı ve güvenliği çalışma hayatının en kritik ve gelişime açık konuları arasında sayılıyor. BM Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi Kapsamında 8. Kalkınma Planı hedefi, sürdürülebilir ekonomik gelişme, tam ve üretken iş gücü, insana yakışır işin teşvik edilmesi, güvencesiz çalışma biçimleri dahil, sağlıklı çalışma şartlarının sağlanmasıdır.” 

YILDA 3 MİLYON İŞÇİ ÖLÜYOR

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre dünyada her yıl ortalama 300 milyon iş kazası ile 160 milyonun üzerinde meslek hastalığı vakası yaşandığını anlatan Arslan şöyle devam etti: 

“3 milyon işçi kaza ya da hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Dünya ekonomisinin toplam gayri safi hasılasının yüzde 4’ü yaralanma, kazalar ve hastalıklar nedeniyle kaybediliyor. ILO tarafından hazırlanan güvenlik kültürü raporuna göre meslek hastalıklarının tümü, iş kazalarının yüzde 98’i önlenebilir vakalardan oluşuyor.”

Son 20 yılda iş kazalarının Japonya ve İsveç’te yüzde 20, Finlandiya’da yüzde 62 azaltıldığını kaydeden Yaşar Arslan, bu sonuçların daha az işçinin tehlikeli işlerde çalışması ve işyerlerinin daha güvenli hale getirilmesiyle elde edildiğini söyledi. Türkiye’nin de iş kazaları ve meslek hastalıkları konusunda sürekli yeni önlemler aldığına işaret eden Elder Başkan Yardımcısı Arslan şöyle devam etti: 

“İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile belirli bir aşama kaydetmemize rağmen, henüz istenen seviyeye gelemedik. Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre 2016 yılında 286 bin sigortalı çalışan iş kazası gerçekleşti. Bu kazalarda 2000 çalışan ise ne yazık ki hayatını kaybetti. 2000 hayatın parasal büyüklükle ölçülemeyeceğini bilerek, ülke ekonomisine getirdiği diğer etkileri de incelemeliyiz. Bu kazaların Türkiye GSMH’sine yüzde 4’ü civarında bir etkisi söz konusu. Bunun görünür görünmez maliyetlerini topladığımızda maliyeti 80 milyar Türk Lirası’dır. Bu da gösteriyor ki, 2018 yılındaki 135 milyar lira düzeyindeki eğitim bütçemizin üçte ikisi seviyesindedir. Hiç kimsenin ağlamaması tek bir çocuğun annesiz babasız kalmaması için sadece ilgili kişilerin değil, 7’den yetmişe herkesin farkındalığının sağlanması ve bu konuya önem vermesinin sağlanması gerekiyor.” 

DEPREMLE DOĞAN ARAMA KURTARMA KÜLTÜRÜ

İzmit ve Düzce depremlerinin yarattığı farkındalıkla, arama kurtarma alanında Türkiye’de çok büyük bir gelişim sağlandığına işaret eden Arslan “Bugün dünyanın her yerine arama kurtarma desteği verir hale geldik. Özellikle ilk yardım konusunda verilen eğitimler günlük hayatın bir çok yerinde faydalar sağlıyor. En son, televizyon haberlerinde, bir aracın içinde ilk yardım bilen birisinin nasıl bir can kurtardığını gördük. Farkındalığı yaratıp bu konuda insanları eğittiğimiz takdirde gerçekten iyi şeyler yapabileceğimize inanıyorum” diye konuştu. 

ÖNLEME KÜLTÜRÜ OLUŞTURMAK 

İş sağlığı ve güvenliği konusunda iyileşme sağlamak için atılacak ilk adımın çalışma alanındaki riskleri bulup gerekli önlemlerle en aza indirip sonuçlarını takip etme kültürünü oluşturmak gerektiğini kaydeden Arslan şöyle dedi: 

“Yüzde 98’i önlenebilir nitelikteki kazaların yüzde 4-5’lik kısmı enerji sektöründe meydana geliyor. Aslında toplam iş kazalarının içinde maksimum 5’lere varan bir payımız var. Enerji faaliyetlerimizi doğru şekilde yürütmek ve sıfır riskle bunu yapmak elimizde. Başta Bakanlığımız olmak üzere EPDK ve diğer kamu kurumları iş sağlığı güvenliği standartlarının yükseltilmesine büyük önem veriyor. Elektrik dağıtımında kalite yönetim sistemleri var. Çalışma talimatları ve iş yönergeleriyle saha çalışmaları standardize edilmiştir. Bu sayede sektördeki iş kazaları ciddi şekilde azaltılabilecektir. Mesleki yeterlilik belgelendirme süreçlerinin de bu yönde ciddi katkıları olacaktır.”

İSTATİSTİKLERİ DEĞİŞTİRMEK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ 

Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın “iş sağlığı ve güvenliği bizim kırmızı çizgimizdir” sözünü hatırlatan Elder Başkan Yardımcısı Yaşar Arslan şöyle devam etti: 

“Bu sözler bakanlığın hassasiyetini açıkta gösteriyor. Tehlikeli durumlar ve şüpheli meslek hastalıklarıyla ilgili bilgi toplanması, bu konudaki çalışmaların temelini oluşuyor. Elektrik dağıtım sektöründe istatistikleri değiştirmek, dünyanın en iyileri arasına girmek konusundaki çalışmalarımıza devam edeceğiz.” 

Mehmet KARA / Enerji Günlüğü