Dünyada yeni bir trend var: Bilim gazeteciliği. Ama bizim gazetelerde bu konuda bir girişim yok. Eğer gazetelerde öyle bir sayfamız olsaydı, en önemli haberlerden biri kuşkusuz 2014`ün Türk-Alman Bilim Yılı olması olurdu.
Çünkü mühendislik ülkesi Almanya ile kültürel bağları bulunan Türkiye`nin bilim alanında ortak projeler geliştirmesi büyük bir potansiyel barındırıyor.
Bu ortaklığı iki ülkenin hükümetleri kadar bilimsel kurumlar da yürütüyor. Almanya tarafında bu tip kurumların başında Fraunhofer Enstitüsü geliyor.
Köklü ve yaratıcı bir enstitü olarak öne çıkan Fraunhofer`in Ar-Ge bölümünün başında Türkiye kökenli Mehmet Kürümlüoğlu var.
Kürümlüoğlu ile iki ülke arasındaki bilimsel işbirliği konularını daha önce çok konuştuk, haberlerini vermeye çalıştık. Kürümlüoğlu`nun bu konuda çok heyecanlı olduğunu biliyorum.
Bu sefer Kürümlüoğlu`na enstitünün enerji verimliliği alanındaki son çalışmalarını Enerji Günlüğü için özel olarak sordum. Bu çalışmalar bir bakıma enerjide, üzerinde çalışılan en son modellere işaret ediyor.
4 başlık verdi. Sırasıyla kısaca gidelim.
1- Innosmart: Pasif enerji kullanıcısı diye bir kavram var. Kaba hatlarıyla verimliliğe dikkat etmeden enerji tüketenleri anlatıyor. Bu proje akıllı şebekelerin de desteğiyle kamusal bir yenilik ortamı içinde herkesi enerji verimliliği oyununa almayı hedefliyor.
2- Smart Mobile: Akıllı mobil teknolojilerin desteğini öngören bir proje.
3- Design4energy: Enerji verimliliği meselesinde öngörü önemli. Bireysel ve yerleşim birimleri düzeyinde rakamlara ihtiyaç var. Bu projenin amacı öngörülebilirliği sağlamak.
4- Morgenstadt City insights: Gelecekte şehirler nasıl sürdürülebilir olacak? Ensitütü bu modellemeler üzerinde de çalışıyor ve adına Yarının Şehirleri deniyor.
Bu projeler, her ülke için olduğu gibi Türkiye için de önemli.
Dolayısıyla önümüzdeki yazılarda bu cılız özetleri, Almanya’daki uzmanlarıyla konuşarak genişletmeye çalışacağız.
YAZARLAR
Selçuk OKTAY
- Almanya`dan dört trend
Önceki ve Sonraki Yazılar