1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. AKEDAŞ arıza tespitinde drone’dan İHA’ya terfi etti

AKEDAŞ arıza tespitinde drone’dan İHA’ya terfi etti

Kahramanmaraş ve Adıyaman'da hizmet veren AKEDAŞ Elektrik Dağıtım AŞ, elektrik arızalarına daha hızlı müdahale edilmesini sağlayan insansız hava aracı (İHA) geliştirdi.

AKEDAŞ arıza tespitinde drone’dan İHA’ya terfi etti

Enerji Günlüğü - Kahramanmaraş ve Adıyaman illerinde elektrik dağıtım hizmetlerini yerine getiren AKEDAŞ Elektrik Dağıtım AŞ, ARGE Merkezinde insansız hava aracı (İHA) geliştirdi. Yeni geliştirilen aracın, elektrik dağıtım şirketlerinin bakım onarım maaliyetlerini büyük ölçüde düşürmesi bekleniyor.

AKEDAŞ ARGE ekipleri tarafından yüzde 100 yerli imkanlarla üretilen İHAözellikle deprem bölgesinde hasar alan elektrik şebekelerinin yeniden yapılandırılması çalışmaları kapsamında geliştirildi. AKEDAŞ’ın geliştirdiği İHA, elektrik arızalarına daha kısa sürede müdahale edilmesine imkân tanıyor.

Özellikle kötü hava ve yol şartlarında, arıza tespitlerinin uzun sürdüğü dağlık ve kırsal kesimlerde, drone’lar ile 7-8 saatte ulaşılabilen sonuç, İHA sayesinde 15 dakikada elde edilebiliyor. 

mehmet-ilbasan-akedas-genel-muduru.JPEGHIZLI MÜDAHALE, MAĞDURİYETİ AZALTIYOR

AKEDAŞ yetkilileriş, İHA’larla yakalanan işlem hızının, hem arızanın hızla giderilerek tüketicinin mağduriyetini önlediğini hem de elektrik dağıtım şirketinin anında sorunlara müdahale etmesine olanak tanıdığının altını çiziyor.

İHA’nın yazılımı dahil tüm içeriği AKEDAŞ’ın AR-GE ekibi tarafından geliştirildi. Ayrıca İHA, makine öğrenmesi sayesinde kendini de geliştirebiliyor. İHA’nın bakım ve onarımı da ekip tarafından yapılabiliyor. Bu da elektrik dağıtım şirketlerinin ekstra bakım ve onarım maaliyetlerini düşürüyor.

ÜÇ YERİNE BİR EKİP SAHAYA ÇIKIYOR

AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü Mehmet İlbasan, dağıtım şirketlerinin elektrik arızalarını nokta bazında tespit edebilmek için sahaya üç ayrı ekip gönderdiklerini hatırlararak “Ancak İHA ile bu durum ortadan kalkıyor. İHA ile tüm bölge hızlıca taranıp arızanın olduğu yer belirlendiği için arızanın olduğu alana doğrudan ekip yönlendirilebiliyor” dedi.

MALİYETLER DÜŞÜYOR, KARBON SALIMI AZALIYOR

Böylece hem tarama ekibinin arıza noktasına doğrudan giderek daha az karbon salımına yol açtığını hem de bu sayede maliyetlerin düştüğünü anlatan İlbasan “Ayrıca elektrik kesintisinden kaynaklı teknik kayıplar minimuma indirilmiş oluyor. Bununla birlikte ülkemiz için büyük önem arz eden kaynak kullanımı yapılarak üretilen elektriğin israf olmasının önüne geçilmesine katkı sağlıyor. İHA tüm bu süreçleri hızlandırarak sürdürülebilirliğe de katkı sunmuş oluyor” diye konuştu. 

Enerji Günlüğü - Kahramanmaraş