Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun akaryakıt fiyatlarında talep ettiği indirim, bugün gerçekleştirilecek toplantıda ele alınacak. İndirim konusunda bir orta yol bulunamazsa tavan fiyat kurul gündemine gelecek.
DÜNYA Gazetesi'nden Melih Kocagil'in haberin göre, EPDK'nın akaryakıt fiyatlarında indirim talebi akaryakıt dağıtım şirketleri tarafından tepkiyle karşılandı. Sektör temsilcileri EPDK'nın çağrısına, "Bizim adımıza kararlar alınıyor. Tüketici ne kadar mağdursa fiyatlardan biz de o kadar mağduruz" şeklinde açıklamalarla yanıt verdi.
Akaryakıt dağıtım şirketlerinden indirim isteyen EPDK herhangi bir orta yol bulunamazsa tavan fiyat uygulamasını gündemine alacak. Kurul kısa bir süre önce Türkiye’ye en yakın piyasa olan Akdeniz çanağındaki ülkeleri yakın takibe almış, Türkiye’deki benzin ve motorin fiyatlarını incelemeye başlamıştı. EPDK cephesinde böyle bir gelişme yaşanırken dağıtım şirketleri de alınan karara tepki gösterdi. Sektörden bir yetkili yaptığı açıklamada, "Haksız bir karar gibi görünüyor. Bizim adımıza kararlar alıyor. Tüketici ne kadar mağdursa fiyatlardan biz de o kadar mağduruz" ifadelerini kullandı.
Akaryakıt fiyatlarındaki artışa vergi çarpıklığının neden olduğunu dile getiren yetkili, "EPDK bunu gayet iyi biliyor. Sanki fiyatlardaki bu yüksekliğe dağıtım şirketleri neden oluyormuş gibi bir algı yaratılıyor. Ürünlerin yüzde 60-65 vergi sadece yüzde 8'lik kısmı dağıtım payı. Kalan kısmı da maliyet. Dağıtım payından kısmakla bu iş olmaz EPDK 10-12 kuruşluk indirim talep ediyor. Bunu neye göre hesaplıyor?" şeklinde konuştu.
2009'DA İKİ AY TAVAN UYGULANMIŞTI
EPDK, ilk tavan fiyat uygulamasını 2009 yılının Haziran ayında yaptı. Kurul, fiyatların yükselişi üzerine dağıtım şirketlerini uyardı. Sektörde ilk kez tavan fiyatı uygulamasına neden olan kurul kararında, petrol piyasasında faaliyet gösteren dağıtıcı lisansı sahiplerinin fiyat uygulamalarında en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu dikkate alınmadığı tespitine yer verilmişti. Kurul, sonrasında ise tavan fiyat uygulaması başlatmış ve 2 ay süreyle benzin-motorin fiyatlarını belirlemiş tavan fiyat sonrası benzin-motorin yaklaşık 20 kuruş ucuzlarken, Maliye'nin aynı oranda yeni vergi koymasıyla indirim ortadan kalkmıştı.