1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Acil bağlantı yatırımı için yöntem belli oldu

Acil bağlantı yatırımı için yöntem belli oldu

Enerji Günlüğü - EDAŞ'ların acil kapasite artış ve bağlantı talebini yerine getiremediği hallerde bağlantı talep edenlerce yapılacak yatırımların...

Acil bağlantı yatırımı için yöntem belli oldu

Enerji Günlüğü - EDAŞ'ların acil kapasite artış ve bağlantı talebini yerine getiremediği hallerde bağlantı talep edenlerce yapılacak yatırımların bedelleri, 12 ay içinde yatırımcıya geri ödenecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK - Kurul) tarafından onaylanan Kullanıcı Tarafından Dağıtım Varlıklarının Tesis Edilme Metodolojisi yürürlüğe girdi. Metodoloji, elektrik üretim ve tüketim tesislerinin dağıtım sistemine bağlanabilmesi için sistem kullanımı açısından kapasitenin yetersiz ve finansmanın bulunmadığı durumlarda gerekli yatırımın dağıtım şirketi adına, bağlantı yapmak isteyen kişiler tarafından yapılabilmesi veya finanse edilebilmesine ilişkin usul ve esasları düzenliyor.

Kullanıcı tarafından bir dağıtım varlığı tesis edilebilmesi için şu şartların oluşması gerekiyor:

a) Yeni bir bağlantı başvurusunda veya güç artışı talebinde bulunulmalı

b) Yeni bağlantı talepleri için, dağıtım varlığını tesis veya finanse edecek gerçek veya tüzel kişi bağlantı talebinde bulunduğu kullanım yerini tesis etmiş veya bağlantıyı öngördüğü tarihte bu kullanım yerini bitirmeyi taahhüt etmiş olmalı

c) Bağlantı veya güç artışı talebinin karşılanabilmesi için dağıtım sistemi kapasitesinin yetersiz olması nedeniyle genişleme yatırımı veya yeni yatırım yapılması gerekli olmalı, ancak dağıtım şirketinin bu yatırım için onaylı yatırım planı kapsamında yeterli finansmanı bulunmamalı

BEN KURAMAYACAĞIM, İSTERSEN SEN YAP

Bu şartların bulunduğu hallerde dağıtım şirketi başvuru sahibinin talebinin başvuru tarihinden itibaren beş yılı geçmemek üzere belirlenecek tarihte gerçekleştirileceğini bildirecek. Bu sürenin başvuru sahibi tarafından uzun bulunması hâlinde, söz konusu talep için gerekli dağıtım varlıklarının başvuru sahibince tesis edilebileceğini veya finanse edilebileceğini bildirecek. Dağıtıcı, bu yöntemin tercihi halinde gerçekleşecek yatırıma ilişkin hesaplanan bedeli ilgili yıl içerisinde en fazla on iki aylık eşit taksitle başvuru sahibine ödeyeceğini belirtecek.

KULLANICI 5 YIL BEKLERİM DERSE...

Başvuru sahibi, beş yıllık tamamlama süresini uzun bulmazsa ihtiyaç duyulan dağıtım varlıkları öngörülen tarihe kadar ilgili mevzuat hükümleri uyarınca dağıtım şirketi tarafından tesis edilecek. Başvuru sahibinin bu süreyi uzun bulması halinde gerekli dağıtım varlıkları bu metodoloji hükümlerine göre tesis edilecek.

KENDİSİ DE YAPABİLİR PARASINI DA ÖDEYEBİLİR

Dağıtım varlıklarının tesisinin başvuru sahibi tarafından üstlenilmesi hâlinde, başvuru sahibi bu varlıkları bizzat tesis etme ya da bunları finanse etme yolunu tercih edebilecek. Başvuru sahibi finansman yolunu tercih ederse gerekli dağıtım varlıkları dağıtım şirketi tarafından tesis edilecek. Bu durumda söz konusu dağıtım varlıkları dağıtım şirketi tarafından yapılan diğer yatırımlar gibi tesis edilecek.

YATIRIM BEDELİ NASIL HESAPLANACAK?

İhtiyaç duyulan tesisi kurmayı kabul eden yatırımcı, dağıtım şirketi ile tesis edilecek dağıtım varlıklarının maliyetinin finanse edilmesine ilişkin koşulların yer aldığı bir sözleşme imzalayacak. Metodolojide, tesis edilecek dağıtım varlığının sözleşmeye esas yaklaşık maliyetinin nasıl hesaplanacağı da belirlendi. Bu maliyet için, bir önceki yıla ait dağıtım şirketinin satın alma ve ihale, plan ve prosedürlerine göre en az 3 adet ihale yapmış olması şartıyla gerçekleştirdiği benzer karakteristikli tesisler için ödediği bedellerden en düşüğü esas alınacak. Bulunan değer tesis karakteristiği bazında birim bedellere dönüştürülecek ve bir önceki yılın Aralık ayı Tüketici Fiyat Endeksi oranı ile güncellenerek birim bedele ulaşılacak.

TEDAŞ'IN BEDEL RAKAMLARI DA DİKKATE ALINACAK

Ayrıca TEDAŞ tarafından yayımlanan tüm yıl geçerli en güncel birim fiyatlar (II. birim fiyat bölgesi fiyatları) esas alınarak tesis karakteristiği bazında birim bedeller belirlenecek. Kullanılan TEDAŞ birim fiyatları önceki yıllara ait ise yıllık Tüketici Fiyat Endeksi oranları ile cari yıla güncellenecek ve bulunan değerlerden yüzde 20 indirim yapılarak birim bedel hesabında kullanılacak.

İKİ RAKAMDAN DÜŞÜĞÜ KULLANILACAK

Geçmiş ihaleler dikkate alınarak ulaşılan rakamla, TEDAŞ'ın birim bedelleri esas alınarak ulaşılacak raramlar karşılaştırılacak ve tesisi kurmayı kabul eden başvuru sahibi için, bunlardan düşük olan rakam kullanılacak. Başvuru sahiplerinden, belirlenen bedelin yüzde 10’unu aşmayacak şekilde teminat alınabilecek. İlgili tesisin tamamlanmasının taahhüt edilmiş olması halinde bu oran yüzde 30’a kadar uygulanabilecek.

KULLANICIDAN EK PARA İSTENEMEYECEK

Dağıtım şirketi tesisin geçici kabulüne kadar oluşacak hakedişler haricinde herhangi bir bedeli başvuru sahibinden talep edemeyecek. Dağıtım şirketi, ihale sonucunda oluşan bedeli ve yapım işi sürecinde oluşan hakedişleri, ihale onayı veya hakedişin onayından itibaren üç iş günü içinde başvuru sahibine bildirecek. Başvuru sahibi, onaylı hakediş miktarını beş iş günü içinde dağıtım şirketinin sözleşmede belirttiği banka hesabına yatıracak.

KESİN HAKEDİŞ İÇİN DÜZELTMELER

Geçici kabulle oluşan son hakedişte veya daha sonra düzenlenen kesin hakedişte yapılan düzeltmeler taraflarca birlikte yapılacak. Başvuru sahibinin dağıtım tesisini bizzat yapması usulünde başvuru sahibi ile dağıtım şirketi arasında; tesis edilecek dağıtım varlıklarının yapımına ilişkin koşulların, ilgili mevzuatın ve kontrollük iş ve işlemlerinin tanımlandığı bir tesis sözleşmesi imzalanacak. Proje, dağıtım şirketi tarafından verilen bağlantı/güç artışı görüşü çerçevesinde başvuru sahibi tarafından hazırlanıp mevzuata uygun olarak onaylatılacak veya dağıtım şirketi tarafından başvuru sahibine verilebilecek. Tesis sözleşmesinde düzenlenen kontrollük hizmeti, dağıtım varlığının tesisinin başlangıcından geçici kabulüne kadar dağıtım şirketi tarafından herhangi bir bedel talep edilmeksizin sağlanacak.

KAMULAŞTIRMA VE KAZI BEDELLERİ DE ÖDENECEK

Yayınlanan Metodoloji kapsamında yapılacak dağıtım tesisinin üzerinde bulunduğu taşınmazların kamulaştırma, devir, irtifak ve kiralama işlemleri; dağıtım şirketinin talebi üzerine 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu'nun 19'uncu maddesi uyarınca yapılacak. Birinci fıkra kapsamında geri ödemeye kadar oluşacak bedeller başvuru sahibi tarafından karşılanacak. Karayolları geçişi, kazı izinleri gibi diğer zorunlu giderlerin de başvuru sahibi tarafından karşılanması esas olacak. Başvuru sahibi tarafından bu çerçevede finanse edilen bedeller de geri ödemede dikkate alınacak.

12 TAKSİTTE GERİ ÖDENECEK

Dağıtım şirketi, geri ödemeye esas bedelleri, bağlantı/güç artışı görüşünde verilen talebin karşılanabileceği tarihteki yıl içerisinde en fazla 12 aylık eşit taksitte, yatırımı yapan veya finanse eden başvuru sahibine; muhataba ulaşılamaması halinde ise tesis edilen dağıtım varlığının bulunduğu yerdeki en yakın banka ya da PTT şubesine, hak sahip veya sahipleri adına yatırarak ödeyecek.

Geçici kabul, dağıtım şirketinin ilk başta yapılan tesis talebini karşılayabileceğini öngördüğü tarihten sonra yapılırsa, ödeme, geçici kabul tarihini takip eden yılda yapılacak.

ENFLASYONA KARŞI KORUMA

Geçici kabulün yapılmasını müteakip tesis dağıtım şirketi tarafından işletilmeye başlanacak. Tesis edilen dağıtım varlığının geçici kabulünün yapıldığı ayı takip eden aydan itibaren, geri ödemenin yapılacağı ilk taksit tarihine kadar geri ödemesi yapılmamış tutar Tüketici Fiyat Endeksi oranında güncellenecek.

METODOLOJİ GERİYE YÜRÜMEYECEK

Metodoloji yürürlüğe girmeden önce kullanıcı tarafından tesis edilen dağıtım varlıklarından, mahsup yöntemiyle geri ödemesi başlamış olanlar için bu metodoloji geriye dönük olarak uygulanmayacak.

2014 yılı için Kuruma bildirilecek tesis karakteristikleri ve bunlara ilişkin birim bedellerin, bir ay içinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na sunulması gerekiyor.