Enerji Günlüğü – Rusya’nın AB ülkelerinden tarım ürünleri ithalatını yasaklaması sonrası zarar gören üreticiler AB maddi destek fonu ile desteklenecek.
Rusya'nın Avrupa'dan tarım ürünü ithalatını yasaklamasının ardından Avrupa Komisyonu zarar görecek olan üreticilere maddi destek için 125 milyon Euro’luk bir fon oluşturduğunu açıkladı.
Oluşturulan fon sadece hasadı yapılmış olan ancak Rusya pazarının kapanması nedeniyle üreticinin elinde kalan ürünler için geçerli olacak.
Çiftçileri sübvanse edecek olan Avrupa Birliği (AB) satılamayan tarımsal ürünleri alıp okul ve hastanelerde dağıtacak. Domates, taze biber, salatalık, üzüm ve armut sübvansyon paketine dahil edilen tarımsal ürünler arasında.
MERKEL VE MEDVEDEV’DEN AÇIKLAMA
Almanya Başbakanı Angela Merkel, dün yaptığı açıklamalarda "Rusya'ya bu konuda ciddi olduğumuzu göstermemiz için yaptırımları uygulamaya devam etmeliyiz" dedi.
Öte yandan, Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, uygulanacak olan taze sebze - meyve ithalat yasağının gıda fiyatlarını yükseltmeyeceğini söylese de, "Umarım bu yasağı çok uzun süre uygulamak zorunda kalmayız" diye konuştu.
Avrupa ülkeleri içerisinde Rusya'ya en çok taze meyve - sebze ihracatı yapan ülke Litvanya. Litvanya'yı Polonya ve Almanya takip ediyor.
RUSYA GIDA YAPTIRIMINI GENİŞLETİYOR
AB yaptırımlar karşısında kararlılığını vurgulayan tutumlar sergilerken, Rusya da aynı şekilde karşılık vermeye devam ediyor. Bu çerçevede Rusya hükümeti, ülkeye girişi yasak olan gıda ürünleri listesine taze balığın dahil edildiğini açıkladı.
Rusya Federasyonu Bakanlar Kabinesi’nin internet sitesinde bugün yayınlanan habere göre, taze balık yaptırımında Somon ve alabalık yavrularının istisna olduğu belirtildi.
Rusya'nın Ukrayna'daki krize müdahil olduğunu iddia eden AB ve ABD, Moskova'ya yönelik bir dizi yaptırım açıklamış, Rusya'da bu yaptırımlara karşılık olarak AB'den taze sebze-meyve ithalatını durdurduğunu açıklamıştı.
AB Komisyonu geçtiğimiz hafta bir yardım programı açıklayacağını bildirmişti.