1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. AB, Ukrayna üzerinden Rus gazına bağımlılığı aştı

AB, Ukrayna üzerinden Rus gazına bağımlılığı aştı

Rusya’ya doğal gaz bağımlılığını geçen yıl %15’e düşüren AB’nin Ukrayna transit güzergahından sağlanan Rus gazı olmadan yaşamaya hazır olduğu kaydedildi. 

AB, Ukrayna üzerinden Rus gazına bağımlılığı aştı

Enerji Günlüğü - Ukrayna’nın Rus enerji devi Gazprom ile süresi 31 Aralık'ta dolacak olan doğal gaz transit anlaşmasını uzatmayacağını açıklamasının ardından Avrupa Birliği (AB) bu duruma hazırlıklı olunduğu mesajını verdi.

AB Komisyonu Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson, Rusya'dan gelen doğal gazın, toplam doğal gaz ithalatı içindeki payının 2021'de yüzde 45 iken şu an yüzde 15'e gerilediğini belirterek Gazprom ile anlaşmanın uzatılmasına ihtiyaç olmadığını kaydetti. 

“ALTERNATİF ROTALAR BULDUK”

Anlaşmanın sona ermesine yönelik hazırlıkların aylar öncesinden başlatıldığını ve alternatif sevkiyat rotaları bulduklarını belirten Simson, Gazprom ile uzun vadeli anlaşmaları bulunan şirketlere de farklı sevkiyatçılar bulmaları için destek olunduğunu açıkladı. 

Brüksel'in Rusya'ya Ukrayna savaşı nedeniyle uyguladığı kapsamlı yaptırımlara rağmen halen Rusya'dan doğal gaz ithalatını sürdüren AB ülkeleri bulunuyor. Ukrayna yönetimi, Gazprom ile anlaşmanın uzatılmayacağını, ancak Orta Asya ülkeleri ve Azerbaycan üzerinden doğal gaz transitlerine izin verilebileceğini bildirmişti.