Enerji Günlüğü - AB ülkeleri, artan enerji fiyatları karşısında alınacak tedbirler konusunda bölündü. Bazı ülkeler düzenleyici bir revizyon isterken, diğerleri buna kesinlikle karşı çıktı.
Avrupa’da doğal gaz fiyatlarının sonbaharda rekor seviyelere çıkması ve yüksek seviyelerde kalmaya devam etmesi, AB üyesi olan çoğu ülkeyi enerji faturalarını düşürmek için fiyat kısıtlamaları ve devlet yardımları gibi acil durum önlemleri almak zorunda bırakıyor. Ancak ortak hareket etme noktasında sorunlar yaşanıyor. Bazı üye devletler AB enerji yasalarının elden geçirilmesini istiyor, bazıları ise temkinli davranıyor.
Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, hükümet bakanlarının Salı günü yaptığı acil toplantıda, son dönemde hızla artan enerji fiyatları karşısında uygulanabilecek tedbirler konusunda anlaşma sağlayamadı ve artışa ortak tepki konusunda bölündü. Konuya ilişkin bazı ülkeler düzenleyici bir revizyon isterken bazıları da buna kesinlikle karşı çıktı.
Fransa ve İspanya gibi ülkeler AB doğal gaz ve elektrik piyasalarında reform uygulanması ve elektrik üretimindeki kaynak fiyatlarının ayrıştırılması gerektiğini savunurken Almanya, Hollanda ve Avusturya, gaz ve elektrik piyasalarının uzun yıllarda ve kademeli biçimde inşa edildiğini öne sürerek piyasanın revize edilmesine karşı çıktı.
AB KOMİSYONU ORTAK GAZ ALIMINI DEĞERLENDİRECEK
Enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle şimdiye kadar 20 AB ülkesinde dar gelirli haneler için vergi indirimi ve mali yardım kararı alındı. Avrupa Birliği Komisyonu, enerji fiyatlarındaki artışa karşı AB ülkelerinin doğal gazı birlikte satın alması seçeneğinin artılarını ve eksilerini değerlendirecek.