1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Yüksel: Güneşte çatı tipine destek öne çıkacak

Yüksel: Güneşte çatı tipine destek öne çıkacak

Enerji Günlüğü - ELDER Genel Sekreteri Uğur Yüksel, güneş enerjisinde çatı tipinin öz tüketim amaçlı desteklenmesinin önümüzdeki süreçte gündeme...

Yüksel: Güneşte çatı tipine destek öne çıkacak

Enerji Günlüğü - ELDER Genel Sekreteri Uğur Yüksel, güneş enerjisinde çatı tipinin öz tüketim amaçlı desteklenmesinin önümüzdeki süreçte gündeme geleceğini söyledi.

Bir grup gazeteciye elektrik sektörü ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Genel Sekreteri Uğur Yüksel, "Lisansız güneş enerjisi projeleri, asıl hedef olan öz tüketim amaçlı olmaktan çıkıp ticari amaçlı bir yöne kaymıştı. Bu da bir spekülasyon alanı yarattı. Bu noktada kamunun tedbir alma zorunluluğu doğdu. Sanırım şimdi hedeflenen öz tüketim amaçlı yenilenebilir projelerini teşvik etmek.  Dünyadaki örnekleri de incelenerek mesela çatı tipinin öz tüketim amaçlı desteklenmesi gündeme gelecektir." dedi.

YEKDEM mekanizmasında ilk günden beri Avrupa’daki olumsuz deneyimler de dikkate alınarak tedbirli davranıldığını kaydeden Yüksel, Türkiye’de güneş ve rüzgâr potansiyelinde hala kullanabileceğimiz ciddi imkanların mevcut olduğunu ve bunun da mikro seviyede öz tüketimin teşviki, makro seviyede ise YEKA'lar ile olacağını ifade etti. Yüksel, "Bu noktada yenilenebilir politikaların bütünsellik taşıdığını düşünüyorum. Öztüketim teşvikinde yüksek bedelle elektrik alımından ziyade mesken kullanıcıları için ilk yatırım maliyetlerinin uzun dönemli düşük faizli krediler ile desteklenmesi ticari işletmelerde ise vergi indirimleri gibi çözümler değerlendirilecektir." ifadesini kullandı.

ŞEBEKELERİMİZ 2020'YE KADAR BÜYÜK ORANDA YENİLENECEK

2020 yılına kadar elektrik şebekemizin çok büyük oranda yenilenmiş olacağına dikkat çeken Yüksel, "Avrupa elektrik piyasasındaki dönüşüm Türkiye’ye de yansıyor. Piyasanın sağlamlığı 3 sac ayağının da yani arz güvenliği yani sürdürülebilirlik, elektriğin kesintisiz olması ve makul fiyatlarla tüketiciye ulaşılması dengelenmesi ile mümkün. Bunlardan ikisi tüketici odaklılığı simgeliyor. Kesintisizlik ve makul fiyat. Kesintisizlik için hem yeterli üretim kapasitenizin olması hem de iletim ve dağıtım şebekelerinizi ihtiyaca uygun olması ve bakım onarımlarının zamanında yapılması gerekiyor. Bu nedenle TEİAŞ’ın ve dağıtım şirketlerinin yatırım yükümlülüklerinde çok büyük artışlara gidildi. 2020 kadar şebekemiz çok büyük oranda yenilenmiş olacak." dedi.

ELEKTRİK FATURASI YÜZDE 25 UCUZLADI

2013 yılında tamamlanan özelleştirmelerle kesintisiz ve kaliteli elektrik hizmeti verme konusunda son derece başarılı bir süreç yaşandığını ifade eden Yüksel, 1995-2005 ve 2015 meskenler için elektrik birim fiyatlarını karşılaştırarak bunun anlaşılabileceğini kaydetti. Yüksel karşılaştırma metodunu şöyle açıkladı:

"1995-2005 ve 2015 meskenler için elektrik birim fiyatlarına bakalım. Bu rakamlar eskiler için TEDAŞ’ın yeni dönemler için EPDK’nın web sayfasında var. Merkez Bankası’nın web sayfasında da TÜFE var. 1995 yılındaki elektrik birim bedeli ile 2015 yılındaki birim bedeli TÜFE’ye göre aynı baza getirin bugün elektriği 20 yıl önceye göre yüzde 25 daha ucuz elektrik kullanıyoruz. 1995 yılına göre şebekeye reel bazda 5 misli yatırım yapılmasına, elektrik üretiminde doğal gaza dolayısıyla dolara bağımlılık artmasına rağmen tüketici yüzde 25 ucuz elektrik kullanıyor. Sanayide bu oran daha da yüksek. Ben bir tüketici olarak buna bakarım. Tüketici özelleştirme sürecinden kesinlikle fayda sağladı. Kamu ise hem 13 milyar doları bulan özelleştirme bedelinden, hem yatırım yükümlülüğünü özel sektöre devretmekten hem de performansa dayalı bir sistem ile kamu hizmetini özel sektöre gördürmekten faydalar elde etti."

Sabiha KÖTEK -TEKİRDAĞ