Enerji Günlüğü - YK Enerji, Muğla’daki ruhsatlı maden sahası içerisinde yer alan Akbelen Ormanı ile ilgili bazı iddiaların gerçeği yansıtmadığını ve madencilik çalışmalarının devam etmemesi halinde cari açığa yılda 1 milyar dolar katkı sağlayan santrallerde üretimin duracağını açıkladı.
Yeniköy Kemerköy Enerji, kamuoyunun gündemindeki ruhsatlı maden sahası içerisinde yer alan Akbelen Ormanı ile ilgili bir açıklama yaparak bazı iddiaların gerçeği yansıtmadığını kaydetti. Akbelen Ormanının, Orman Genel Müdürlüğü tarafından yüzde 93’ü endüstriyel odun üretimi fonksiyonlu, yüzde 7’si ise odun dışı ürün olarak planlamış ve Türkiye’nin birçok bölgesinde de var olan kesime tabi ekonomik fonksiyonlu plantasyon (ağaçlandırma) alanı olarak tanımlandığı belirtilen açıklamada, Akbelen ormanıyla ilgili açılan çeşitli davalarda 3 farklı bilirkişi heyetinin incelemeleri sonucu söz konusu süreçlerde yargısal bir engel kalmadığı ifade edildi.
“SANTRALLERDE ÜRETİLEN ELEKTİK YENİLENEBİLİRLE İKAME EDİLEMEZ”
Yeniköy Kemerköy Santrallerinde üretilen enerjinin yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ikame edilebileceği iddialarının da gerçeği yansıtmadığı kaydedilen açıklamada, “Hem YK Enerji olarak bizim, hem de hissedarlarımızın ülkemizde yenilenebilir enerji alanında halihazırda çok önemli yatırımları bulunmaktadır. Ancak güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynakları ile sürekli üretim yapabilecek teknolojiler henüz yeterince gelişmediği için, söz konusu kaynaklar bu ölçekte bir baz yük santralinin alternatifi olmaktan uzaktır. Dolayısıyla Akbelen ormanı sahasında madencilik faaliyetleri devam etmediği takdirde santralimizde elektrik üretimi 2024 yılı içerisinde durmak zorunda kalacaktır” denildi.
CARİ AÇIĞA YILDA 1 MİLYAR DOLAR KATKI
Açıklamada ayrıca santrallerde kullanılan yerli linyit kaynağı sayesinde 2022 yılında 1,3 milyar m3 doğal gaz ithalatının önüne geçildiği ve bu sayede, cari açığın kapatılmasına her yıl 1 milyar dolar pozitif katkı sağlandığı ifade edildi.
Açıklamaya göre, Yeniköy Kemerköy Santralleri, toplamda 1.095 MW kurulu gücü ile Türkiye elektrik üretiminde yerli kaynak baz yükünün yüzde 15’ini, Türkiye’nin elektrik ihtiyacının ortalama yüzde 2,5’ini sağlıyor. Güney Ege’de kullanılan elektriğin ise yaklaşık yüzde 62’sini karşılıyor.