1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yılmaz: Rüzgara güneşe dövizle teşvik sona erecek

Yılmaz: Rüzgara güneşe dövizle teşvik sona erecek

Enerji Günlüğü - EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, yenilenebilir kaynaklarına yönelik desteklerin farklı şekillerde sürebileceğini, ancak bundan böyle döviz...

Yılmaz: Rüzgara güneşe dövizle teşvik sona erecek

Enerji Günlüğü - EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, yenilenebilir kaynaklarına yönelik desteklerin farklı şekillerde sürebileceğini, ancak bundan böyle döviz bazında teşvik verileceğini sanmadığını söyledi. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Antalya’da düzenlenen 9. Türkiye Enerji Zirvesi sırasında bir grup gazeteciye Kurum’un faaliyetleri hakkında bilgi verirken, enerji sektörüne dair değerlendirmelerde de bulundu. Elektrik ve doğalgaz piyasalarında mevcut tarifelerin yıl sonuna kadar geçerli olacağını belirten Mustafa Yılmaz “2019 yılına yönelik tarifeler için de çalışmalara başladık. Bunun için tüm faktörleri dikkate alacağız. Firmaların yatırım planlarını topluyoruz” dedi. 

MALİYET BAZLI FİYATLANDIRMA ESAS 

Elektrik piyasasındaki tarife metodolojisinin temelinde maliyet bazlı bir yaklaşımın söz konusu olduğunu kaydeden EPDK Başkanı “Maliyet bazlı tarifeden vazgeçtiğimiz takdirde şirketler nasıl yatırım yapsın? Çünkü yapacağı yatırımları tarife yoluyla geri alacak. Maliyet bazlı tarife temel parametremiz” ifadelerini kullandı. 

ELEKTRİK ÜRETİCİSİNE TARİFE YOK

Elektrik üretim şirketleriyle ilgili tarife belirlemediklerine işaret eden EPDK Başkanı Yılmaz “Piyasada arz talep dengesinin oluştuğu bir borsa var. Üretim santralleri burada maliyetlerini kurtardıkları fiyatları teklif ediyorlar. Alıcı buluyorlar ya da bulamıyorlar. Elektrik üretim şirketi, ürününü emtia gibi borsada satıyor” diye konuştu. 

SON KAYNAK TEDARİK TARİFE LİMİTİ DÜŞECEK

Önümüzdeki günlerde piyasaya ilişkin en önemli kararlardan birisini alacaklarını ifade eden EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, “OSB’lerle ilgili son kaynak tedarik tarifesi ile ilgili bir çalışmamız var. Son kaynak tedarik tarifesi limitleri derece derece düşsün, herkes kendi elektriğini marketten meyvesini sebzesini alır gibi alsın diyoruz. Bu yönde bir çalışmamız var. Kısa süre içinde karar alacağız. En azından iki ay önce karar almalıyız ki, 2019 başında devreye girsin. Yani bu ay içinde kararı alacağız” diye konuştu. 

SANAYİCİ ENERJİ MALİYETİNİ İYİ YÖNETMELİ 

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, büyük ölçekli elektrik kullanan şirketlerin, enerjiyi bir maliyet kalemi olarak çok iyi yönetmek durumunda olduklarını ifade etti. Yılmaz “Şirketler nasıl ki ithalat, ihracat ve diğer kalemlerini yönetiyorlarsa, enerji maliyetlerini de yönetmeliler. Verimli bir şirket yönetimi yapmanız lazım. En büyük maliyet girdilerinden birisi enerji ise bu konuda hem OSB’lerin hem büyük şirketlerin kendi yöntemlerini, modellerini geliştirmeleri şart” diye konuştu.

İKİLİ ANLAŞMALARIN FESHİ SORUNU 

EPDK’ya, elektrik tedariki için daha önce yapılmış ikili anlaşmaların tek yönlü feshedildiğine yönelik şikayetler geldiğini kaydeden Başkan Mustafa Yılmaz şunları söyledi: 

“Ama şikayet makamı biz değiliz. Özel hukuk sözleşmeleriyle elektrik tedarik ediliyor. Kazanıyorlar ya da kazanmıyorlar. EPDK olarak şirketlere tedarikinizi piyasadan yapın diyoruz. Piyasanın derinleşmesini istiyoruz. Gelecekte bu model lehlerine olacak. Ama sözleşmelerin içeriğine müdahale edemeyiz. Biz sadece görevli tedarik şirketlerinin sözleşmelerine müdahale ediyoruz. Onların tarifelerini biz yapıyoruz.” 

YEKDEM SONRASI NELER OLACAK? 

EPDK Başkanı Yılmaz, 2020 yılında sona ereceği açıklanan Yenilenebilir Kaynakları Destekleme Mekanizması’nın (YEKDEM) ardından belirli yenilenebilir kaynak türlerine desteğin devam edebileceğini söyledi. Yılmaz “Tüm kaynaklarda bu yola gidilir mi bilemiyoruz, bu hükümetin kararı. Kaynaklara göre farklı teşvik modelleri uygulanabileceği görüşündeyim. Yerli kaynak teşviki dersin, herkes enerjisini borsada satar, ikili anlaşmayla satar. Fakat hangi kaynaktan kim ne kadar üretmiş, bunu ölçmek zor olabilir” dedi. 

DÖVİZ BAZINDA TEŞVİKLERE SON 

 “Yenilenebilir kaynakların her birine ayrı ayrı teşvikler, enstrümanlar geliştirilebilir” diyen EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz şöyle devam etti: 

“Hepsine toptan, şundan üretene bu kadar, bundan üretene şu kadar diyebiliriz. Ama ben bundan sonra döviz bazlı teşvikler olacağını düşünmüyorum. TL cinsinden teşvik vermek, Türkiye şartlarında yatırım yaptığınız için çok fazla olumsuz etkilemeyebilir.”

YERİNDE ÜRETİME ÖZEL DESTEK VERİLEBİLİR

Hangi kaynaktan üretilirse üretilsin, elektrik şebekeye girdikten sonra kaynaklar bazında ayırmanın zor olduğunu vurgulayan Yılmaz şöyle konuştu: 

“Yerinde tüketim ve çatı uygulamaları gelişiyor. İhtiyacınızın yüzde 40’ını çevreye uyumlu yenilenebilir kaynaktan üretip karşıladığınız için destek verilebilir. Bu yöntem de teşvik mekanizmasına dahil edilebilir. Piyasada satmıyorsun ama kendin tüketiyorsun. Şebekeye satışta verdiğin teşviki buraya da teşmil edebilirsin.” 

Mehmet KARA – Enerji Günlüğü / ANTALYA