1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yıldız: Türkiye her yıl 8 milyar dolarlık yatırım gerçekleştiriyor

Yıldız: Türkiye her yıl 8 milyar dolarlık yatırım gerçekleştiriyor

Enerji Günlüğü - Bakan Yıldız, Türkiye'nin yüzde 6-8'lik büyüme rakamlarını son 10 yılda sürdürülebilir hale getirdiğini ve yaklaşık 8 milyar...

Yıldız: Türkiye her yıl 8 milyar dolarlık yatırım gerçekleştiriyor

Enerji Günlüğü - Bakan Yıldız, Türkiye'nin yüzde 6-8'lik büyüme rakamlarını son 10 yılda sürdürülebilir hale getirdiğini ve yaklaşık 8 milyar Dolar’lık bir yatırımı her yıl gerçekleştirdiğini ifade etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Güney Kore'de düzenlenen 22. Dünya Enerji Kongresi kapsamındaki "Enerji Politikası Üçleminin Üstesinden Gelinmesi" oturumuna katıldı.

BİR SONRAKİ KONGRE TÜRKİYE’DE

Bir sonraki kongrenin İstanbul'un ev sahipliğinde Türkiye'de yapılacağını anımsatan Yıldız, enerji sektörünün tüm temsilcilerini ülkede ağırlamaktan mutlu olacaklarını söyledi.

“VATANDAŞ-ÖZEL SEKTÖR İLİŞKİSİ DOĞRU KURGULANMALI”

Enerji politikaları ve enerjide arz güvenliğini oluşturmanın ve bütün bunları halka adaletli bir şeklide yaymanın önemini vurgulayan Yıldız, ayrıca bunları çevreye rağmen değil, çevreyle birlikte yapabilmenin dikkat istediğini, büyüyen ülkeler açısından ise bu dikkatin son derece önemli olduğunu ifade etti.

Hükümetlerin bu politikalarını ortaya koyarken hem fizibiliteyi hem de vatandaşıyla özel sektör arasındaki dengeyi tutturmasının önemine vurgu yapan Yıldız, bu anlamda dünyanın ithalata bağımlı ülkeleri ile enerji arz güvenliğinde primer enerji kaynaklarına sahip ülkeler arasındaki ilişkinin de gözden kaçırılmaması gerektiğini belirtti.

Yıldız, hükümetlerin enerji sektöründe vatandaşları ile özel sektör arasındaki ilişkiyi doğru kurdukları kadar başarılı olabileceklerini anlatarak, enerjide dünyadaki bütün finansmanın tarifeler yoluyla vatandaş tarafından karşılandığını söyledi.

“HÜKÜMETLER, TÜKETİCİYE DE ÖZEL SEKTÖRE DE KAYITSIZ KALAMAZ”

Enerjide tüketicilerin daima pahalı, özel sektörün, yatırımcının ise daima ucuz bulduğu paradoksun çözülmesi gerektiğine işaret eden Yıldız, hükümetlerin her iki konuya da kayıtsız kalamayacağını kaydetti.

Bakan Yıldız, Türkiye'nin yüzde 6-8'lik büyüme rakamlarını son 10 yılda sürdürülebilir hale getirdiğini ve yaklaşık 8 milyar Dolar’lık bir yatırımı her yıl gerçekleştirdiğini ifade etti.

Enerjide nimet külfet dengesinin önemini vurgulayan Yıldız, şöyle konuştu:

"Vatandaşlarımızın alım gücünün hangi ülkede olursa olsun dahilinde kalabilmek şu anda dünyadaki 90 milyon varillik günlük tüketimi dengede tutabilmeyi gerektiriyor. Bunların yapılabilmesi için de liberalleşen, serbestleşen, gerçek ekonomi üzerinde rol oynayabilecek bir finansman yapısı ve bir enerji sermayesinin oluşması lazım. Uluslararası sermaye şu anda her ülkede belli karlılık oranlarıyla bunu finanse etmek durumunda. Atlamamamız gereken önemli bir husus da şu; teknoloji sahipleri, yatırımcıları ve vatandaşlar arasında ne kadar adil paylaştırılıyorsa bu rakam, o kadar daha fazla başarılı oluyor demektir."

Türkiye'de enerji tüketiminin son 10 yılda 2 katına çıktığını, 2023 yılında da 2 kat daha artmasının hedeflendiğini anlatan Bakan Yıldız, bu büyümeyi doğru ve vatandaşa sunulan hizmetleri tahrik etmeden, ithal enerji kaynaklarını kendi içinde balanse ederek sürdürmenin önemini vurguladı. 

“TÜRKİYE YEK’DE DÜNYA ORTALAMASININ 2 KATINI YAKALADI”

Bakan Yıldız, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarıyla alakalı dünya ortalamasının 2 katı bir kullanım oranını yakaladığı için primer enerji kaynaklarına ilişkin maliyetleri balanse edip düzenleyebildiğini ifade ederek, "Dünya Enerji Kongresi'nde uluslararası sermayeyle birleştirilecek hükümet politikalarının aslında çevreye olan borcunu ödemek üzere kurgulanması lazım. Kendimizden daha çok sevdiğimiz çocuklara ve geleceğimize daha iyi bir dünya bırakabilmek adına bunun mutlaka yapılması lazım" dedi.

Yenilebilir enerji kaynaklarına ilişkin politikaları değerlendiren Bakan Yıldız, enerji kaynaklarının kullanımına ilişkin dengenin de önemini vurguladı. Bunu dengeyi koltuk değneklerine benzeten Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Koltuk değerleriyle sürdürülebilir bir şekilde yürüyemezsiniz, hatta ülkenizi koşturamazsınız. Bugün Dünya Enerji Kongresi'nde verdiği sübvansiyondan vazgeçen ülkeleri buradan saymayalım. Ülkesine göre 17 milyar Euro, 30 milyar Euro civarında sübvansiyon verip de 'bu politikalardan nasıl vazgeçerim' diye düşünen ülkeler var. O zaman politikaların sürdürülebilir olmasını sağlamak hükümetler için aslında en önemli noktalardan bir tanesi." 

“YALITIM, YATIRIMLARI FİNANSE EDEBİLİR”

Kongre delegelerine Enerji Hanım uygulamasını anlatan Bakan Yıldız, şunları ifade etti:

"Somut olarak elle tutulabilir, kendileri için küçük ama bizim için büyük adımlar oluşturacak 2,5 milyar dolarlık bir tasarruf hedefi koyduk. Evde beyaz eşyayla, tarımsal sulamada pompayla, sanayide sanayi uygulamalarıyla beraber evlerde yalıtımla Türkiye gibi 8 milyar Dolarlık enerji yatırımı yapan bir ülkede her yıl 8 milyar Dolar tasarruf yapma imkanı çıktı. Bu çok ciddi bir rakam. Yani yatırımlarımızı kendi içimizden finanse etme imkanı çıktı. Bu bizi çok heyecanlandıran bir husus ve 2023 yılına kadar inşallah bu hedeflerimizi yakalayacağız."

“ENERJİ YATIRIMLARI EN YÜKSEK TEŞVİKLE DEĞERLENDİRİLİYOR”

Bakan Yıldız, ayrıca enerji yatırımları ve enerji verimliliğiyle ilgili uygulamaları, geleceğe ve çevreye yönelik bir yatırım olarak kabul edip en yüksek teşvikle değerlendirdiklerini belirtti.

Enerjinin israf edilmeden olabildiğince iyi kullanılmasının önemine dikkati çeken Yıldız, refah ve konfordan ödün vermeden tasarruf etmek gerektiğini söyledi.