1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Yıldız: Soma’daki kusur kesinlikle tartışılmaz

Yıldız: Soma’daki kusur kesinlikle tartışılmaz

Enerji Günlüğü – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma’daki faciada kusurun tartışılmaz olduğunu ve bu kusurun enine boyuna irdeleneceğini...

Yıldız: Soma’daki kusur kesinlikle tartışılmaz

Enerji Günlüğü – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma’daki faciada kusurun tartışılmaz olduğunu ve bu kusurun enine boyuna irdeleneceğini söyledi.

TBMM'de Manisa Soma'daki maden ocağında meydana gelen kaza hakkındaki araştırma önergesi görüşmelerinde konuşan Taner Yıldız "Eğer oradaki afet bir doğal afetse oradaki kusur tartışılır. Ama buradaki kusur kesinlikle tartışılmaz" diyerek facianın yaşandığı maden ocağının kusurlu olduğunu açıkladı.

Yıldız, madenlerdeki denetimlerin farklı bir boyut kazanacağını belirterek, “Bu kaza ile ilgili son derece temkinli konuştum. Kazanın nereden çıktığı adli ve idari soruşturmayla birlikte olacak. 70'e yakın kalem üzerinde çok farklı denetimlerle birlikte geliyoruz. Bir maden kazasının çok ciddi bir haber niteliği vardır' dedi.

Yıldız, 'Hepimizin derinden yaralandığı bir maden kazası. Eğer bir afet, doğal afet değil de tabi afet değilse, orada kusur vardır. Oradaki afet bir doğal afet ise, oradaki kusur tartışılır. Ama buradaki kusur, kesinlikle tartışılmaz. Bunun paydaşları kim ve hangi kuruluş olursa olsun bununla ilgili yapacağımız çalışmaya itimat etmenizi, inanmanızı özellikle isterim. Çünkü burada insani, siyasi, idari, adli, hukuki, teknik denetimler ve birçok yönden bu konunun irdelenmesi lazım. Enine boyuna irdeleneceğinden hiç birimizin şüphesi olmasın” dedi.

MADENCİLİKTE EN ÖNEMLİ KAZALARDAN BİR TANESİYDİ

Soma'daki maden ocağı kazasında hayatını kaybedenlerden duyduğu üzüntüyü dile getiren Yıldız, 'Büyük bir acı yaşadık Soma'da. Bir kaza oldu. Türkiye madencilik sektöründeki en önemli kazalardan bir tanesiydi. Bu kazada başından sonuna kadar, bütün araç gereçlerle birlikte oradaydık. Yaklaşık olarak 2600 kişiyle birlikte Bu kriz yönetilmeye çalışıldı. Söz konusu madenin uzunluğu yaklaşık 4 buçuk kilometre. En derin yeri en eksi kodu 450. Olayın cereyan ettiği yer 150 metre kadar daha derindeydi' diye konuştu.

KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMESİ

Kazaya ilişkin bilgi veren Yıldız, 'Kaza ocağa temiz hava taşıyan ana galeride meydana geldiği için karbon monoksit zehirlenmesi aslında bütün ocağı kapladı. Temiz hava yangın sonucunda kirlenerek, üretim yerlerine ulaştı ve çalışanları etkisi altına aldı' dedi.

OCAKTA ÜRETİM FAALİYETLERİ DURDU

Madendeki üretimin durduğunu söyleyen Yıldız, 'Üretim faaliyetleri o ocakta durdu. Oranın maden ocağı son derece canlı bir işletme. Maden ocağı bıraktığınız gibi kalabilen bir işletme değil. Maden ocakları metan gazı, karbonmonoksit üretebilen, için için yanabilen, bir kısım yerleri suların da basabileceği don derce dinamik ve canlı bir varlık gibi' dedi.

Yıldız, 'Zonguldak'taki kömürün ana odağında metan varken, buradaki kömürün ana merkezinde kızışma var. Kömürün için için yanması var. Tavanı insan dolaşımı gibi, temiz hava ile kirli havanın karıştığı çok ince bir çizgi ile yürüdüğü bir alan vardır. Buradaki ne büyük sıkıntı temiz hava yoluna karbonmonoksit blokunun gelmesidir. Üretiminin durdurulması ile ocağın kapatılması ayrı şeylerdir' ifadelerini kullandı.

ŞİMDİYE KADAR YAPTIKLARIMIZI DEĞİŞTİRMELİYİZ

Yıldız, 'Bu işin odağında, rödavans ile alakalı işletmecilik yapan özel sektör vardır. Ama sorumluluk olarak hem hukuki hem insani olarak tek başına değildir. Ruhsat sahibinden, Enerji bakanlığı, çalışma bakanlığının da içinde bulunduğu bir sorumluluk. Biz bu kazayı çok önemli bir tehdit olarak görüyoruz. Önümüzdeki madencilik alanına, Şimdiye kadar yaptığımız denetimlere, soruşturmalara ayrı bir boyut getirmek durumundayız. Şimdiye kadar yapılan soruşturmaların ötesinde ayrı bir boyut getirmeliyiz. Kimse istemez böyle bir kaza olmasını ama olmuşsa, Arkadaşlarım sayfalarca denetim raporu verdiler bana. Bu kaza olduğuna göre mutlaka daha farklı bir şey var' dedi.

70'E YAKIN KALEMDE DENETİMLER

Madenlerdeki denetimlerin farklı bir boyut kazanacağını ve 70'e yakın kalem üzerinde çok farklı denetimler yapılacağını belirten Yıldız, 'Bu işleri yaparken, sosyal medyada geçen ve her birimizin söylemekte dahi mahcup olacağı bazı konular işlenmiştir. Detayına girmiyorum' dedi.

DÜNYADAKİ ÖRNEKLER İNCELENİYOR

Madencilik konusunda dünyadaki örneklerin incelendiğini belirten Yıldız, 'Dünyadaki örnekler de inceleniyor. Atladığımız bir şey var mı bütün bunların her birisi enine boyuna sergilenecek. 301 canımızı kaybettik. Bununla alakalı ahiret ve dünya vebalini kimse üstlenmez. Üstlenmemesi de lazım. Bu vebali onların yaklaşık olarak 500 tane de çocuğu var. Onların çocuklarının eğitimiyle alakalı sonuna kadar takipçi olacağımızı hatırlatmak isterim' diye konuştu.

Türkiye'de her yıl yaklaşık olarak, 102 milyon ton kömür kullanıldığını, bunun 80 milyon tonunun Türkiye'de üretilen madenlerden kaynaklandığını söyleyen Yıldız, “Güney Afrika'dan bugün 80-82 dolar para verip istediğiniz limana kömür getiriyorlar. Yerin 4 metre altından kömür çıkarabiliyorlar. Bizde 600-650 metrelerden çıkıyor. Kömürümüz şu anda bulduğumuz gibidir. Bu kazadan özellikle Soma kazası yalnızca Türkiye'ni ne büyük maden kazası değil, Dünyada ne yazık ki literatüre giren bu konuda bizim hızlıca giderebileceğimiz bir kazasızlık ortamını oluşturabileceğimiz noktaya gelmiş bulunuyoruz. Ben bu esnada Meclis araştırma komisyonunda katkı koyacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum. Şeffaf olarak bütün bilgileri kendileri ile paylaşacağımızı peşinen söylüyorum' ifadelerine yer verdi.

AK Parti, CHP ve HDP'nin Soma'daki faciayla ilgili Meclis Araştırması açılmasını içeren önergelerin Genel Kurul'da görüşülmesinin ardından Araştırma Komisyonu kurulmasının kabul edilmesi bekleniyor.

CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU, ÖLEN MADENCİLERİN ADLARINI MECLİS'TE TEK TEK OKUDU