Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Taner Yıldız, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun Sinop NGS ile ilgili sorularını cevaplarken, projede rüştana ispatlamış model kullanılacağını söyledi.
Bakan Taner Yıldız, Sinop'ta inşa edilecek Nükleer Güç Santrali’nin ihale yöntemine ilişkin CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun vermiş olduğu soru önergesini yanıtladı. Bakan Yıldız yanıtında, santral için ihale yöntemi değil, hükümetlerarası anlaşma modeli uygulandığını kaydetti. Yıldız, “Çin, Japonya, Güney Kore ve Kanada ile müzakerelerin iki yıl boyunca devam etti. Güney Kore ve Kanada'nın Sinop nükleer santralinin finansmanı için ülkemizin hazine garantisi vermesi yönündeki kararları sonucunda, bu iki ülkeyle 2012 yılı içinde görüşmeler durdurulmuş, Çin ve Japonya ile müzakerelere devam edilmiştir” dedi.
GÖRÜŞMELER ATMEA TİPİ REAKTÖR ÜZERİNDEN GERÇEKLEŞTİ
Sinop NGS Projesi için Çin, Japonya, Güney Kore ve Kanada'dan toplamda 4 firmanın teklif verdiğini ifade eden Yıldız, Japonya tarafından oluşturulan konsorsiyumda Areva firmasının yer almadığını vurguladı.
Sinop NGS Projesi için görüştükleri ülke ve şirketin farklı teknoloji ve reaktör tipleri teklifinde bulunduğunu belirten Yıldız, Japonya'nın, proje için ATMEA tipi reaktör teklifinde bulunduğunu ve bu reaktör üzerinden görüşmelerin gerçekleştirildiğini ifade etti.
ATMEA SON NESİL TEKNOLOJİ ÜRÜNÜ
ATMEA tipi reaktörün, en son nesil teknoloji ürünü ve en güvenli reaktör tiplerinden biri olduğuna işaret eden Yıldız, ATMEA tipi reaktör ekipmanlarının daha önce dünyanın farklı ülkelerinde faaliyet gösteren nükleer santrallerde kullanıldığını, sağlamlık ve kalite açısından rüştünü ispatladığını kaydetti. Yıldız, Türkiye'nin nükleer güvenlik konusuna son derece önem verdiğini ve konuya azami hassasiyet gösterdiğini belirtti.
Yıldız, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın, kendi güvenlik standartlarını temel alarak, Atmea-1'in Konsept Tasarım Değerlendirmesi'ni 2008'de olumlu bularak tamamladığını, şu anda da Fransa'nın nükleer güvenlik otoritesi olan ASN'nin de, Atmea-1 reaktörünün Konsept Tasarım Değerlendirmesi'ni uygun bulduğunu bildirdi.
GÜVELİK ÖNLEMLERİ BAKIMINDAN GELİŞMİŞ BİR REAKTÖR
Japonya tarafından Türkiye'de kurulması planlanan ATMEA tipi reaktör ile deprem ve tsunami sebebiyle zarar gören Fukushima Nükleer Santrali'ndeki reaktörler arasında teknoloji ve güvenlik açısından çok büyük farklılıklar bulunduğuna dikkati çeken Yıldız, "ATMEA, en son teknoloji ürünü olup güvenlik önlemleri bakımından oldukça gelişmiş bir reaktör modelidir. Fukushima'da yaşanan felaket, nükleer enerji ile ilgili olmamakla birlikte felaketin asıl sebebi şiddetli deprem sonrasında meydana gelen tsunamidir" dedi.
SANTRALE İLİŞKİN MÜZAKERELER DEVAM EDİYOR
Yıldız, santrale ilişkin müzakerelerde sadece santralin kurulum maliyetinin görüşülmediğini yerli tedarik, insan kaynağı gelişimi, teknoloji transferi gibi Türkiye'nin nükleer altyapısını geliştirecek hususlar ile santral kapasitesinin, reaktör teknolojisinin, reaktörün sahip olacağı nükleer güvenlik sistemlerinin, yıllık elektrik üretim miktarının, hazine garantisi ve eskalasyon gibi teknik ve ekonomik hususların görüşmelerde detaylıca irdelendiğini bildirdi.
CANDU İLE MÜZAKERE YAPILMADI
Sinop NGS Projesi için 2010 yılında başlayan süreçte belirli bir dönem sadece Güney Kore ve Japonya ile münhasır müzakereler gerçekleştirildiğini ifade eden Yıldız, bunun haricinde 4 ülke ile görüşmeler yapıldığını kaydetti. Yıldız, Kanada menşeili CANDU firmasının da müzakere değil, görüşme gerçekleştirilen firmalar arasında yer aldığını belirterek, "CANDU firmasının Sinop NGS Projesi için 20 milyar dolar teklif ettiği doğru değildir" dedi.