Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak'ın kuzeyinde ve güneyinde yapılacak herhangi bir projeye Türkiye'nin enerji sektörü olarak kayıtsız kalmasının düşünülemeyeceğini söyledi. Yıldız, TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Akdeniz'de Kıbrıs Rum yönetiminin, petrol ve doğalgaz keşifleri için İtalyan ve Fransız şirketlerle anlaşma yapmasıyla ilgili soru üzerine Yıldız, münhasır ekonomik sahanın tartışılan bölümlerinde uluslararası hukuka aykırı bu tür aramalar yapmanın doğru olmadığını söyledi.
Bu yapılacaksa bile Kıbrıs'ın tamamıyla alakalı olması gerektiğini belirten Yıldız, şunları söyledi: ''Eğer orada bir değer varsa, Kıbrıs'ın bütün halkının bundan yararlanması lazım. Kaldı ki bunların arasında şu anda Total'in yaptığı anlaşmada bizim yaptığımız müracaatlarla bir çakışma yok ama ENI'nin yaptığı anlaşmalarla alakalı bir çakışma var. Bu tabi ki bizim ENI'nin Türkiye'deki çalışmalarını etkiler. Burada enerji sektörüyle ilgili çalışma yapacaksa bunu etkiler. Bunu ENI'nin başkanına söylemiştim. Kendi tercihleridir. Biz enerji sektörünü gerginliğin bir gerekçesi olarak değil barışın bir gerekçesi olarak kullanmak istiyoruz. Türkiye, bu konudaki politikasını değiştirmeyecek. ENI'nin Türkiye'deki müracaatlarını gözden geçireceğimizi söylemiştim. Biz hukuk devletiyiz ve uluslararası hukuka aykırı davranan bir yapıyı kabul etmeyiz. ENI'nin Türkiye'de şu anda proje safhasında olan işini dahi etkileyebilir bu konu. 'Tercihlerinizi yapın' diyoruz.''
Sismik arama gemisinin bir karşı arama faaliyeti yapıp yapmayacağıyla ilgili bir soru üzerine Yıldız, ''Biz karşı hamlenin peşinde değiliz. Karadeniz'den başlayan çalışmalarımızı Akdeniz'e doğru yönlendireceğimizi açıklamıştım. Bir ehem mühim sıralaması yaparak bu tercihimizi değiştirir miyiz, bunu inceleyeceğiz ama üç boyutlu sismik arama gemisinin hem Karadeniz'de hem Akdeniz'de yapacağı işler var'' diye konuştu.
ANAYASASINA DİKKAT EDER
Yıldız, Kuzey Irak ile Türkiye'nin, Irak'ın anayasasına aykırı anlaşma imzalandığıyla ilgili iddiaların sorulması üzerine, Türkiye'nin, merkezi Irak hükümetinin önceliklerine ve anayasasına dikkat ettiğini kaydetti. ''Ancak Irak'ın kuzeyi veya güneyi, doğusu veya batısı, her yönüyle geliştirilecek projesi var. Bu kardeş ülke Irak'ın normalleşmesi için son derece gerekli bir konu'' diyen Yıldız, ''Kimse bizden şunu beklemesin; Irak'ın kuzeyinde ve güneyinde yapılacak herhangi bir projeye Türkiye'nin enerji sektörü olarak kayıtsız kalması düşünülemez. Nasıl 19 ayrı ülkeden 39 firma gelip burada iş yapıyorsa Türkiye de bunlardan bir tanesidir'' dedi.