1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Yıldız: 2. Nükleer Anlaşması Haziran’a kadar Meclis`ten geçecek

Yıldız: 2. Nükleer Anlaşması Haziran’a kadar Meclis`ten geçecek

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Nükleer Santral Projesi Ev Sahibi Ülke Anlaşması Haziran’a Kadar Meclisten Geçeceğini...

Yıldız: 2. Nükleer Anlaşması Haziran’a kadar Meclis`ten geçecek

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Nükleer Santral Projesi Ev Sahibi Ülke Anlaşması Haziran’a Kadar Meclisten Geçeceğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 3 milyon tirajli Japon gazetesi Nikkei'nin 1 Ocak 2014 tarihli sabah baskısında yer alan röportajında, Japonya’nın lideri olduğu konsorsiyumun, Karadeniz kıyısındaki Sinop’ta inşaa edeceği nükleer santral projesinin ticari sözleşmesi olan Nükleer Santral Projesi Ev Sahibi Ülke Anlaşması’nın Haziran’a kadar Meclisten geçeceği yönünde öngörüsünü paylaştı.

BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ İLE İLGİLİ OLARAK MUTABAKAT MUHTIRASI İMZALANACAK

Yıldız’ın da eşlik etmesi planlanan Başbakan Erdoğan’ın 6-8 Ocak tarihleri arasında Japonya’ya yapacağı seyahat esnasında, 2 ülke hükümeti arasında Türkiye ile Japonya’nın ortaklaşa kuracakları bilim ve teknoloji üniversitesi ile ilgili olarak mutabakat muhtırası imzalayacaklar.

Üniversite kuruluşunu Türkiye hükümeti nükleer santral projesi müzakereleri esnasında Japonya hükümetinden talep etti. Yıldız, mülakatta “Know how transferi önemli,” diyerek üniversitenin kurulmasıyla insan kaynağının yetiştirilmesi konusundaki beklentisini dile getirdi.

NÜKLEER SANTRAL PROJESİNDE GÖREV ALACAK İNSAN KAYNAĞININ YETİŞTİRİLMESİ PLANLANIYOR

Japon akademisyenleri Türkiye’ye davet ederek nükleer mühendislik alanı dışında da, kimya, elektronik gibi birçok mühendislik anabilim dallarının kurulması planlanıyor. Bakan, bazı sosyal bilimler anabilim dallarının da kurulması yönündeki görüşünü beyan etti. Ayrıca mühendislere yönelik bilim ve teknoloji merkezinin de ortaklaşa kurulmasıyla, 2017 yılı gibi inşaatın başlayacağı nükleer santral projesinde görev alacak insan kaynağının yetiştirilmesi planlanıyor. Bakan, Ünivesite arazisi için de İstanbul’un Asya yakasında 120 bin metrekarelik bir alanın tahsis edilmesinin planlandığını açıkladı.

Şimdiden Aralık ayının başlarında Türk tarafının üniversite ile ilgili değerlendirme komitesi üyeleri Tokyo’da Japon üyelerle bir araya gelerek içerik üzerinde çalışmalarına başladı. Yıldız “Değerlendirme komitelerinin yapacağı toplantılarda üniversitesinin kuruluş zamanı da belirlenecek,” açıklamasını yaptı.

NÜKLEER SANTRAL PROJE ŞİRKETİNDE TÜRKİYE’NİN HİSSESİ YÜZDE 35 – 49 ARASINDA DÜŞÜNÜLÜYOR

Bakan, Haziran ayına kadar, yatırım yapacak Japon, Fransız ve Türk şirketlerinin nükleer santral proje şirketini kurmayı planladıklarını da açıkladı. Türkiye tarafının hisse oranı ile ilgili olarak, “Yüzde 35 – 49 arasında düşünülüyor,” bilgisini paylaştı. Nükleer santralin işletmesini üstlenecek Fransız GDF Suez’in de yatırım yapması öngörülürken, Yıldız, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile Başbakan Erdoğan’ın Ocak ayı sonlarında Türkiye’de gerçekleştirecekleri ikili görüşmelerde Japon – Fransız konsorsiyumunun üstleneceği nükleer santral projesi üzerinde de fikir alışverişinde bulunacaklarını açıkladı.

JAPON ŞİRKETLERE ELEKTRİK ALTYAPISI SEKTÖRÜNDE DE YER ALIN ÇAĞRISI

Bakan, nükleer enerji santrali dışında da elektrik altyapısı sektöründe de yer almaları için Japon şirketlere çağrıda bulundu. Kahramanmaraş’ta ülkenin linyit rezervlerinin yaklaşık yüzde 40’ının bulunduğu sahalarda büyük termik santrallerin kurulması yönünde çalışmalar devam ediyor. Proje büyüklüğü 10 milyar dolar boyutunda, ve toplam 6-7 bin megavat gücünde birçok termik santralin inşaası planlanıyor. Türkiye projeyi kazanmayı hedefleyen Katar ile müzakerelerini sürdürürken, Japonya’dan Mitsubishi Corporation ve Mitsui Co., ile Çinli şirketler de ilgilerini beyan etmiş durumda. Yıldız, “2-3 ay içerisinde ( projeyi üstlenecek şirket üzerinde) karar vermek istiyoruz,” açıklamasını yaptı.